Ми у Facebook
29.06.2011, 10:24

Що очікують українці від пенсійної реформи?

Пенсійна реформа, яку просуває уряд, не користується популярністю серед пересічних українців. Окремі експерти теж висловлюють скепсис.
У багатьох українських жінок насамперед викликає невдоволення збільшення віку виходу на пенсію. Пенсійна реформа, серед іншого, передбачає збільшення на 5 років пенсійного віку для жінок. Невдовзі харків’янці Аллі виповниться 55 років, коли вона має піти на пенсію. Жінка сподівається, що встигне оформити документи «за старими правилами»: «Якщо ні, доведеться ще працювати. Але у такому віці ніхто не хоче брати людей на роботу», - бідкається Алла.

Пенсіонерка Людмила теж не згодна зі збільшенням стажу роботи та пенсійного віку, а також зміною формули розрахунку, як пояснює, «коли пенсії тих, хто усе життя пропрацював, зрівняються з тими, хто «не дуже переймався» роботою на державу».

Згідно з планами, 35-річні українці мають відраховувати у пенсійні фонди додаткові страхові внески упродовж усього життя. Людмила вважає, що теперішнє молоде покоління може спіткати її доля. У часи СРСР вона одержувала високу пенсію, що становила 132 карбованці. Але у незалежній Україні, за її словами, це перерахували лише у 1050 гривень. Відкладені 10 000 карбованців «на старість» згоріли разом з Ощадбанком.

Реформа і зарплати в "конвертах"
Реформа, яка не забезпечена ніякими гарантіями, вважає економіст Володимир Соболєв. На його думку, немає впевненості, що за 30-40 років гроші, що будуть відраховувати у накопичувальні приватні фонди майбутні пенсіонери, «не будуть розкрадені». Він взагалі не бачить сенсу запроваджувати пенсійну реформу в умовах «тіньової» економіки, коли заробітна платня, з якої формується бюджет Пенсійного фонду, виплачується «у конвертах». «В уряду є єдине прагматичне завдання. Не платити пенсії з посиланням на дефіцит коштів у бюджеті Пенсійного фонду. Це завдання буде досягнуто. Але реального покращання ми не побачимо»,- вважає Соболєв.

Як відомо, здійснення пенсійної реформи є зобов'язанням України перед Міжнародним валютним фондом. Ухвалений парламентом нещодавно законопроект містить низку непопулярних кроків. Зокрема, норму про підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років, а також збільшено мінімальний стаж.

Джерело: Німецька хвиля





На правах реклами