Ми у Facebook
05.07.2011, 09:52

Депутат Рівнеради хоче розпустити виконком

Розпустити виконавчий комітет Рівненської міської ради й утворити новий або ж замінити чотирьох членів існуючого - заступниками міського голови пропонує депутат Рівненської міської ради Олександр Курсик.
Перевірити законність формування Рівненського виконкому наприкінці травня на сесії Рівнеради вимагав депутат Олександр Курсик. Зокрема, він, спираючись на п. 3 ст. 51 Закону України “Про місцеве самоврядування”, наполягає на тому, що троє заступників міського голови - Сергій Васильчук, Олексій Хмилецький та Андрій Філін, які є депутатами Рівненської міської ради, - мають або піти з посади заступника міського голови, або відмовитися від депутатства і стати членами виконкому.

Зробити такий вибір замів, на думку Олександра Курсика, змушує п. 9 ст. 51 Закону України “Про місцеве самоврядування”, де йдеться про те, що депутати відповідної ради не можуть бути членами виконкому, за винятком секретаря ради.

Саме на цей пункт і спираються у своїх відповідях і міський голова Рівного Володимир ХОМКО і прокурор Рівного Андрій ДЖУС. Щоправда, про свого четвертого заступника, депутата Рівненської обласної ради Галину Кульчинську, мер у відповіді взагалі забув. А прокурор Рівного і її відніс до осіб, які за п. 9 не можуть входити до складу виконкому.

- Сучасна ситуація нагадує корупційну схему: троє заступників міського голови одночасно є депутатами міської ради, тобто самі працюють і самі себе контролюють, - каже пан Курсик. - А четвертому заступнику, який є депутатом ради іншого рівня, навіть не запропонували стати членом виконавчого комітету.

Відповіді і міського голови і прокурора депутат планує оскаржувати.

- Як на мене, є два варіанти вирішення цієї проблеми: або відмінити рішення сесії про формування складу виконкому та сформувати новий склад, згідно з чинним законодавством, або внести відповідні зміни та доповнення до цього рішення та зміниити склад виконкому, включивши до нього заступників, - наголошує пан Олександр.

Аби з’ясувати хто правильно трактує закони: він чи міський голова та прокурор, Олександр Курсик вже направив звернення у Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. Він просить, аби там роз’яснили, який з двох пункитів закону важливіший.

Що ж робити з рішеннями, які сучасний виконком встиг прийняти, депутат не знає. Каже, це стане зрозуміло вже після того, як з’ясується, хто ж таки правий.





На правах реклами