Ми у Facebook
11.07.2011, 12:03

"Неугодним" Табачнику Острозькій академії та КПІ скоротили держзамовлення

Фото: nauoa.livejournal.com

Експерти висловлюють переконання, що надання держзамовлення Міністерством освіти, науки, молоді та спорту нині стало інструментом розправи з «незгодними» ректорами і заохоченням для «своїх».
Національний університет "Києво-Могилянська академія" цього року позбавили державного замовлення з декількох напрямків підготовки магістрів. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт.

"Ми про це довідалися у п’ятницю, коли нам надали державне замовлення при тому, що вже закінчився прийом документів на магістерські програми, – зазначає ректор. – Пояснень логічних цьому немає, тому що ми маємо ліцензію, і наша магістерська є особливою, вона показала себе дуже успішно. Сто відсотків наших випускників працюють У масових комунікаціях. Така політика не має пояснень і не має виправдань".

Табачник залишив Могилянку без держзамовлення

Окрім журналістики, державного замовлення не отримала і магістерська програма з соціальної роботи. Також на 50% у Києво-Могилянській академії скоротили держзамовлення для бакалаврів на спеціальності з права та економіки.

Міністр освіти хоче зупинити штампування юристів та економістів?
Нині у виші очікують на офіційні пояснення від Міносвіти. Тим часом в ефірі одного з телеканалів міністр Дмитро Табачник своє бачення політики щодо держзамовлень пояснив необхідністю підтримки математично-природничих спеціальностей.

"У цьому році вперше ми не скоротили державне замовлення на жоден із напрямків інженерної, математичної та хімічної підготовки", – заявив міністр освіти.

Нині на ринку праці надлишок економістів та юристів, яких готує 163 українських виші, тоді як до 1992 року юристів готували всього у п’яти ВНЗ в Україні, зауважив він. "Страшно йти в руки до такого юриста, страшно. У нас дві з найбільш неякісною підготовкою, найбільш безробітні професії – це, на жаль, юристи і економісти", – сказав Дмитро Табачник

Острозькій академії і КПІ – батіг, а Донецькому політехнічному інституту – пряник
Втім, експерти не вбачають у таких кроках Міносвіти продуманої державної політики з підготовки справді потрібних фахівців. Держзамовлення скорочують далеко не найгіршим університетам в Україні, зауважує колишній заступник міністра освіти та науки Максим Стріха.

"Безумовно, з державним замовленням треба було б розібратися. І безумовно, десь воно було дуже завищене, а десь дуже занижене, – каже експерт. – Але те, що робить міністерство, воно складається лише в одну систему. Це боротьба з тим, хто дозволяє собі якусь опозиційну думку, і заохочення тих, кого треба заохотити".

Після призначення міністром освіти Дмитра Табачника, очільник Києво-Могилянської академії Сергій Квіт був першим ректором, який публічно виступив проти цієї кандидатури.

Але окрім ситуації зі скороченнями у "Могилянці", яку експерти називають "політичною розправою", цього року Міносвіти скоротило бюджет і для традиційно "нелюбих" міністрові вишів. Серед них екс-заступник міністра освіти Максим Стріха називає Острозьку академію та Київський політехнічний інститут. Ректор останнього Михайло Згуровський останнім часом не в фаворі у чинного міністра освіти.

Нині, за словами Максима Стріхи, у Київському політехнічному інституті скоротили держзамовлення з низки комп’ютерних програм. При цьому збільшилось фінансування на ці комп’ютерні програми для Донецького політехнічного інституту, який свого часу закінчував Президент України Віктор Янукович.






На правах реклами