Ми у Facebook
11.07.2011, 15:07

Обережно, сонце! Як уберегтися від опіків [+ПОРАДИ]

Улітку чимало людей вирушають на море або ж озеро. І не лише для того, аби насолодитися купанням у теплій воді. Чимало з нас прагне мати красиву засмагу. Втім нерідко таке бажання призводить до сонячних опіків та алергії.
Лікар-дерматовенеролог Рівненського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Інна Телесницька наголошує, що шкіру варто підготувати перед тим, як починати засмагати.

— Бажано за два тижні до того, як ви плануєте їхати відпочити, починати пити соки, які містять каротин. Зокрема, абрикосовий, морквяний, томатний. Каротин, який у них міститься, підготує шкіру до засмаги, тобто зменшити її фоточутливість. Шкіра стане більш стійкою до сонячних опіків, — розповідає Інна Телесницька.

Фотостаріння шкіри — ще одна небезпека, яка чатує на людей, які люблять засмагати. Його провокує ультрафіолетове випромінення. Тому обов’язково перед тим, як “приймати сонячні ванни”, потрібно нанести крем з ультрафіолетовим захистом. Рівень захисту повинен бути не менше 30. Бажано, щоб такий крем був водостійким, це забезпечить більш тривалий захист шкіри.

— До того ж людям, у яких багато родимок, варто якнайменше засмагати, щоб уникнути переродження родимки на злоякісну пухлину, тобто меланому. Окрім того, обережно засмагати потрібно й тим людям, які мають хронічні захворювання і приймають різні препарати та антибіотики. Саме такі ліки сприяють виникненню пігментації шкіри і відповідно засмага буде нерівномірною.

Рівненський фахівець також наголосила, що з особливою увагою батьки повинні слідкувати за дітьми на відпочинку.

— У дітей дуже чутлива шкіра. Тому її потрібно захищати, насамперед обов’язково має бути головний убір та вільний одяг із натуральних тканин, — додала Інна Телесницька.

Якщо Ви цілий день провели на вулиці. До вечора у Вас піднялася температура, з'явився сильний головний біль, нудота, блювота, інформує Ledi.in.ua

Можливо це сонячний удар, який зумовлений інтенсивною і тривалою дією прямих сонячних променів. Сонячний удар звичайно вражає людей, що працюють в польових умовах з непокритою головою, при зловживанні сонячними ваннами на пляжах, при важких переходах в умовах жаркого клімату. Сонячний удар може відбутися як під час перебування на сонці, так і через 6-8 годин після перебування на сонці.

Суть змін, що відбуваються при сонячному ударі, зводиться до того, що під дією сонячних променів і тепла судини головного мозку розширюються, потік крові в них сповільнюється, підвищується їх проникність і рідка частина крові виходить за межі судин. Це викликає набряк мозку.

У потерпілого розвивається слабкість, запаморочення, різкий головний біль, відчуття приливу крові до голови (а це так і є), шум у вухах, порушення зору, виражена пітливість, сильна спрага.

Потім додається задишка, нудота і блювота. Потерпілий стає млявим, сонливим, підвищується температура тіла до 40 °С, наголошується почервоніння шкіри особи. Якщо допомога вчасно не надана, нудота і блювота посилюються, особа стає одутлою, можуть виникнути судоми і непритомніє. У важких випадках може наступити смерть, викликана паралічем дихального центру.
При різкому розширенні судин мозку вони можуть розірватися, що приведе до обширного крововиливу в мозок (геморагічний інсульт).

Що робити в таких випадках?
Перша допомога практично така ж, як і при тепловому ударі. Що постраждав слід перенести в прохолодне, затемнене місце з хорошою вентиляцією (краще з кондиціонером). Укласти його потрібно так, щоб голова була підведеною. На голову кладуть холодний компрес або лід. Холод потрібно класти і на область крупних кровоносних судин (на шию, в пахову область).

Можна полити що постраждав охолодженою водою або загорнути його в мокре простирадло. Якщо є можливість, то що постраждав потрібно помістити у ванну з холодною водою. Спочатку температура води повинна бути не нижче 25-27 °С, а пізніше за неї можна понизити до 21-22 °С. Але при цьому потрібно стежити за тим, щоб з однієї крайності (перегрівши) не впасти в іншу — переохолодження.





На правах реклами