Ми у Facebook
15.07.2011, 16:51

«Чоловічі розваги» зазіхнули на жирних деснянських лящів

Чернігівщина зустріла рівненських затятих рибалок зливою
Тиждень тому команда рибалок-телевізійників «Чоловічі розваги», вони ж і друзі за спільним інтересом, вирушила у подорож до Чернігова. За 25 кілометрів від найпівнічнішого обласного центру рибалки пустилися у сплав Десною. Їх випробовували дощі та сонце. Але риболовля вдалася, ще й кажуть: відпочили, як ніколи.



— Віктор Данилов запропонував сплавитися Десною. Ідея сподобалася, спакували речі і вирушили у дорогу, — розповідає один із рибалок Олег Поліщук. — Доїхали до Новограда-Волинського, і там нас застала злива, вона переслідувала аж до Чернігова. Коли раненько в’їхали у місто, воно все плавало! Дорогою ми двічі губили глушник. Прив’язував його Вовчик Смик, шнурком. Хтось повинен був це зробити, а так як він був за кермом, ця місія випала йому.



Пліт, на якому “Чоловічі розваги” вирушили сплавлятися Десною, вразив усіх із команди. Він саморобний, із двома палубами, застелений килимами. За необхідності, повністю розбирається, а щоб скласти його, потрібно 7 годин часу. Сконструювали пліт двоє товаришів-чернігівчан, вони ж і капітани.



— Нам одразу провели інструктаж. На плоті ми ходили босоніж, щоб килими не затоптати. А ще не можна було пити спиртне, палити та хропіти. Ще мене вразило те, що на плоті була газова плитка, пиво на розлив, хороше німецьке, та кальян, — ділиться враженнями Олег Поліщук. — Таких плотів на Десні було декілька. Познайомилися з місцевими науковцями, вони також зробили собі пліт і тепер сплавляються щоліта. Розповідали нам про місцеву рибу, її підвиди. От наприклад, кляпіс — підвид ляща, ще у Десні водиться риба синець, із неї ми варили уху. Дуже смачно! Ще є там така риба чехонь, вона схожа на верховодку, але набагато смачніша. Верховодки там дуже багато! Клює повсюди.



На борту плота «Чоловічі розваги» провели три доби. Удень сплавлялися, а вранці та вечорами рибалили, коли погода дозволяла. Але те, за чим їхали аж на Чернігівщину, — за великим, жирним, жовтим деснянським лящем, рівненські рибалки так і не вловили.



— Як такої великої рибалки не вийшло. На деснянських лящів треба їхати підготовленими. Їх треба вміти ловити, бо ця риба вибаглива. Навіть у місцевих рибалок, яких зустрічали впродовж трьох днів, поки сплавлялися, лящ не клював, — дивується Олег Поліщук. — Гарно клювали підлящики, грамів на 300-400, але ж хотілося спіймати жирного, жовтого деснянського ляща! Найцікавіше те, що Данилов зловив дві щуки, причому на хробака! Як вони клюнули?



Протягом двох днів із трьох дощило. Сонце вийшло вже на третій день. Але природа не має поганої погоди. Ми не сумували, бо «хворі» риболовлею. Рибалили і в дощ, і в зливу. О четвертій ранку прокидалися, щоб ще встигнути декілька разів закинути вудки.



Валентин Демчук уже традиційно втопив свій мобільний, на моїй пам’яті це вже був третій телефон. Він розмовляв на плоту й так і впав з ним у воду.



А яка там природа неймовірна! Коли сплавлялися річкою, пейзаж змінювався щохвилини. Зрозумів одне: три доби — це дуже мало. Думаю, наступна подорож має бути днів десять. І головне, щоб не було жінок. Бо коли у чоловічій компанії є жінка, то відпочинку не буде.



Рівненським рибалкам розкрили секрети куховаріння чернігівські капітани: вчили із верховодки робити кільку, а ще варили уху за місцевим рецептом.



— Куховарили ми по черзі, проблем із цим не було, — каже Олег Поліщук. — У наших капітанів ми попросили приготувати їхню місцеву уху. Вона була більше схожа на грибний суп. Ми картоплю не кладемо в уху, а вони кладуть, але капітани не клали у казан поліно і не лили горілку, як ми.



Сплав Десною та відпочинок вдалися, це було неймовірно! Дуже дякуємо капітанам Сергію та Юрію, які запросили нас на свій пліт і створили комфортні умови та позитивну атмосферу подорожі. Окрема подяка за організацію поїздки чернігівському видавцю Ярославу Сухомлину.




Довідка:
Саморобний двопалубний пліт металевої конструкції. Нижня палуба — 5 на 10 м, верхня палуба — 5 на 4 м. Загальна площа плоту - 70 квадратних метрів. Кожен сплав на плоту комплектується індивідуально, залежно від кількості днів на воді.



Більше інформації про сплав Десною можна дізнатися на сайті: http://desnosplav.com.ua





На правах реклами