Ми у Facebook
16.07.2011, 15:56

Кому, скільки і як давати чайових, перебуваючи за кордоном? [ОГЛЯД]

Додаткова оплата якісних послуг існувала за всіх часів. Поступово в різних країнах склалися негласні тарифи – кому і скільки давати понад передбачену ціну покупки або оплати за обслуговування. Найчастіше при цьому просто округлялася сума оплати, щоб не одержувати здачу, яка залишалася розторопному продавцеві, офіціантові, візникові тощо.
У консервативній Європі чайові ніколи не були значними, звичайно ощадливі буржуа "розщедрювалися" на кілька дрібних монеток. Тим разючіше від них відрізнялися багаті росіяни, що традиційно роздавали з показною щедрістю чайові. Власне, цим і зараз "грішать" дехто з них.

У переважній більшості випадків чайові – не обов'язок, а саме подяка за якісне обслуговування. Якщо офіціант обслуговує вас недбало і повільно, а стіл не вирізняється необхідною чистотою, зі спокійною совістю заплатіть строго по рахунку, а за необхідності попросіть решту. Якщо ж вирішите комусь віддячити, користуйтеся основним правилом – не давати занадто мало, це може скривдити людину, і не давати занадто багато – ви лише дякуєте за надану послугу, і сума повинна бути їй адекватна.

Щоб не потрапити в незручне становище, по приїзду в нове для вас місце поцікавтеся в зустрічаючих, гіда-перекладача, водія таксі або консьєржа готелю, скільки, кому і за які послуги прийнято давати на чай. Це звичайне життєве питання, і здивування воно не викличе. Особливо це актуально для "екзотичних" країн. У Європі розміри чайових у різних країнах можуть залежати від місцевих особливостей і традицій, але, як правило, не виходять за рамки розумних 5-15% від суми офіційної оплати. У низці країн чайові не прийняті (Бельгія, Нідерланди, Фінляндія, скандинавські країни, Швейцарія), але від них не відмовляться, а от в Австралії і Японії вони взагалі заборонені.

По приїзду в будь-яку країну вам у першу чергу може знадобитися допомога носія. Як правило, у європейських країнах на їхні послуги ціна фіксована, тому суму просто досить округлити. Якщо були надані додаткові послуги: носій викликав таксі, акуратно завантажив у нього речі, був люб'язний, додайте за обслуговування приблизно по 1 євро, (долару, фунту, франку, а для скандинавських країн – 5 крон) за місце багажу.

Чайові таксистові залежать від країни і низки факторів: тривалість і складність поїздки, непередбачені зупинки на ваше прохання, кількість і громіздкість багажу. Перед оплатою можете поцікавитися, чи включені в названу таксистом суму послуги. У країнах, де чайові не вітаються, а додаткові послуги таксистом не надавалися, досить просто округлити рахунок. Якщо ж чайові передбачені, звичайно додають 10-15% і по 0,5-1 євро за місце багажу.

Швейцарові в готелі тільки за те, що він відкриває вам двері, у більшості країн платити необов'язково. Досить, якщо, виїжджаючи з готелю, ви йому дасте 1-2 євро на подяку за надані послуги. Якщо ж швейцар викликав для вас таксі, виніс і допоміг завантажити речі, принцип оплати приблизно такий же, як і носієві – 0,5-1 євро за місце багажу. Так само в більшості країн оплачуються і послуги носіїв (боїв) у готелях. А от ліфтерові в готелі можна не платити, як і консьєржу, якщо він не надавав вам послуги (замовлення або бронювання квитків, наведення довідок, одержання для вас кореспонденції тощо), у цьому випадку йому доцільно дати 5-10 євро.

У готелях низки країн прийнято дякувати покоївці, навіть, якщо ви її жодного разу не побачили, звичайно, при якісному прибиранні номера. Досить вранці, ідучи з номера, залишити 0,5-1 євро на столику, або ж декілька євро при виїзді з готелю. Це не обов'язково, але бажано, якщо своєю "акуратністю" ви доставили їй додаткову роботу.

У ресторанах і кафе більшості європейських країн оплата за обслуговування та сервірування включається в рахунок, у цьому випадку на ньому робиться відповідний напис. Навіть якщо подібного напису нема, поцікавтеся про це в офіціанта. Коли "усе включено", просто закругліть рахунок. Якщо ж обслуговування в рахунок не включене, досить додати 10-15%. У США, залежно від рівня ресторану, розмір "подяки" може підніматися до 25%.

Може виникнути бажання додатково віддячити офіціанту за гарне обслуговування і допомогу у виборі меню або кухарю за прекрасно приготовлені страви. Це звичайно вітається, тільки слід попередити офіціанта про суму, яка належить кухареві. Як правило, гроші залишають на столі, прикривши рахунком, або вкладають у обкладинку, у якій вам дали рахунок.

У барах оплата проводиться при кожному замовленні. У більшості випадків суму досить просто округлити або додати 1 євро. Якщо ж ви затрималися біля стійки надовго, бармену можна віддячити, замовивши йому склянку за ваш рахунок. Природно, що пити він її не буде, але гроші одержить.

Гардеробнику дякують не за те, що він подав вам пальто, а коли допоміг його одягти, щіткою змахнув символічні порошини, проявив додаткову увагу. Сума, як правило, незначна – від 0,2 до 1 євро. У низці країн (Фінляндія, Італія) розмір винагороди гардеробникові може бути зазначений у спеціальному оголошенні.

У платних туалетах, якщо службовець не надавав вам додаткових послуг, досить просто заплатити за прейскурантом. У безкоштовних туалетах, якщо службовець там просто "є присутнім", йому можна не платити. Якщо ж службовець "прилаштував" на час ваші речі, допоміг зняти і повісив на вішалку пальто або піджак, подав чистий рушник, надав якісь послуги, звичайно дають від 0,5 до 1 євро. Бувають випадки, коли потрібно упорядкувати одяг, очистити його від бруду тощо, у подібних ситуаціях за активну реальну допомогу розмір "подяки" може зрости до 5-10 євро.

Можуть виникнути й інші ситуації, коли потрібно когось віддячити. У кожному разі дотримуйтеся принципу розумної оплати тільки за реальні послуги. Варто врахувати, що демонстративно давати чайові не прийнято. А вже довго копатися в гаманці, вишукуючи з нього дрібні монети, і зовсім непристойно. Бажано мати в кишені кілька монет, щоб "подяка" за послуги не викликала проблем. Якщо ви не залишаєте гроші на столику, а даєте їх у руки, бажано робити це зі словами подяки, посмішкою, дружнім кивком головою, щоб відчувалося, що це саме подяка, а не подачка. Якщо розплачуєтеся великою купюрою, скажіть, що округляєте рахунок до такої-то суми.

Чайові давно стали щоденністю, а в низці місць – і узаконеною формою оплати певних послуг. Але в більшості випадків ви самі вирішуєте – давати чи не давати "на чай".





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ