Ми у Facebook
23.07.2011, 12:29

У Криму знайшли скарб доби Середньовіччя [+Відео]

Скарб доби Середньовіччя знайшли археологи у Криму. Понад півтори сотні монет, скляні вироби, прикраси тепер вивчають науковці. Кажуть, збираються передати знахідки в один із музеїв півострова. А місце розкопок - перетворити на музей просто неба.
Ці темні пласкі кружечки - гроші XIV століття. Тепер, після чищення, на монетах можна побачити візерунки і навіть дату карбування. Науковці кажуть - це срібні та бронзові монети часів Хана Узбека, вироблені у Солхаті – так колись називалося сучасне місто Старий Крим.



Окрім монет та прикрас, науковці виявили багато керамічного і скляного посуду та дрібні побутові речі. Усе це знайшли у розкопаній середньовічній лазні, аналогів якій в Криму раніше не зустрічали. Фахівці твердять - історична цінність залишків будівлі більша, ніж у скарбів.

Рештки середньовічної лазні знайшли випадково - під час копання траншеї. Екскаватор вибрав ґрунт і відкрив старовинний фундамент. Нині - лазню повністю розчистили. Нею вже зацікавився експерт ЮНЕСКО, який побував на розкопках.

На місці розкопок науковці мріють зробити музей під відкритим небом і сподіваються на допомогу кримських чиновників. А усі знахідки з лазні - після того, як їх почистять, опишуть та систематизують - передадуть до місцевого музею.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ