Ми у Facebook
26.07.2011, 09:11

На Рівненщині мисливське господарство намагалось продати 18 тисяч гектарів лісу?

Через оголошення "про продаж мисливського господарства" у часописі "Власть денег" ТОВ "Барбадос" ледь не забрали дозвіл на користування угіддями". Справою зайнялись Адміністрація Президента, керівництво Рівненської ОДА та прокуратура. Але на останній сесії обласної ради депутати вирішили не забирати у "Барбадоса" право на користування 18 тисячами гектарів лісу.
Питання використання мисливських угідь ТОВ "Барбадос" у Костопільському та Сарненському районах обласна рада розглядає вже не вперше. Вперше обласна прокуратура зачепила проблему ще восени минулого року. Подейкують, що до цього мисливського господарства має відношення екс-голова обласної ради Олександр Данильчук.

- Справа в тому, що у серпні минулого року у часописі "Власть денег" було опубліковане оголошення про продаж мисливського господарства, - розповів в.о. прокурора Рівненщини Олексій Романовський. - Цим фактом зацікавилась Адміністрація Президента і зверталась до нас з проханням перевірити ситуацію. Ми в свою чергу з'ясували, що це товариство "Барбадос" разом з представниками інших перевіряючи служб виїхали у це господарство. Там з'ясувалось - вони незаконно спорудили вольєр і утримували 24 диких кабани. Відповідно була порушена кримінальна справа та нараховано 240 тисяч гривень збитку нанесеного підприємством державі. Проте під час повторної перевірки виявилось, що вольєр самовільно демонтовано, а звірі зникли. Ми вже звертались до вас з проханням скасувати дозвіл на користування угіддями.

Втім, за керівників господарства як на постійних комісіях, так і на сесіїтак і на сесії заступився Микола Кучерук. Керівник фракції "Батьківщина" Микола Кучерук зауважив, що варто дочекатися розслідування кримінальної справи стосовно керівників "Барбадосу".

— Товариство нещодавно виграло справу у вищому господарському суді, тобто та мотивація нашого рішення, яку пропонує прокуратура, зараз вже недійсна, — зауважив перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко. — Тому якщо ми зараз заберемо дозвіл, то автоматично отримаємо програний судовий позов. І ще чого доброго доведеться сплачувати підприємству після того грошову компенсацію. Так що питання скасування дозволу на користування угіддями зараз не на часі.

Протилежна позиція у депутата та першого заступника голови Рівненської ОДА Анатолія Юхименка:
- Це небезпечний прецедент. А якщо вони завтра продадуть це підприємство, а наступного для підуть в БТІ і зареєструють право власності на будівлі і землю. Тоді будемо відсуджувати у них 21 тисячу гектарів лісу? Тому варто присікти такі дії.

Натомість за мисливське господарство заступився депутат від фракції "Народної партії" Юрій Благодир:

- Не можуть вони продати землю, механізму нема. Продають лише корпоративні права на товариство. А термін "Мисливське господарство" вжили для того, щоб покупцям було зрозуміліше. Ми колись лібералізували цю сферу і розгрузили управління лісового господарства. Воно займається лісом, а не мисливством. Тепер маємо 71 мисливське господарство, яке розвивається, інвестує кошти, - розповів Юрій Благодир. - А зараз ситуація склалась парадоксальна. Можемо відлякати інвесторів. Так можна під будь-яким приводом відбирати дозвіл на користування мисливським угіддями. Сьогодні - за вольєр, завтра в когось недомовленого браконьєра зловлять і так далі. Це несуттєвий привід. Ну поставили вони вольєр без дозволу. Але зараз отримання дозволу на вольєр рівнозначне за складністю отриманню дозволу на видобуток газу. Тому ми не бачимо серйозних підстав для розірвання угоди і голосувати не будемо.

У підсумку більшість депутатів вирішили не підтримувати рішення про скасування дозволу і мисливські угіддя залишились за товариством "Барбадос".





На правах реклами