Ми у Facebook
27.07.2011, 14:53

На Рівненщині недоступна безкоштовна діагностика гепатитів

28 липня о 12.00 на майдані Незалежності у Рівному відбудеться інформаційна акція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з гепатитом, оголошеному Всесвітньою організацією охорони здоров’я. У ході акції населенню буде надано практичні рекомендації з профілактики гепатитів.
В Україні організаторами акції виступають Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні та МБФ "Відродження".

- У Рівненській області дуже гостро стоїть проблема розповсюдження гепатитів. Доступу до безкоштовної діагностики гепатитів в області немає, лікування гепатиту С за кошти обласного бюджету недоступне для хворих, - заявив голова правління РОВ ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВС", керівник проекту "Мобілізація спільнот до відстоювання доступу до діагностики і лікування гепатитів у Рівненській області" Юрій Лазаревич.

Гепатит С - це наступна епідемія, котра через декілька років може стати більш серйозною проблемою, ніж ВІЛ/СНІД, - інформує Всесвітня організація охорони здоров’я. - У світі близько 350 мільйонів людей інфіковані гепатитом В і близько 170 мільйонів людей - гепатитом С. Україна за темпами розповсюдження вірусних гепатитів займає перше місце в Європі.

Згідно з розрахунковими даними Міністерства охорони здоров’я України, у нашій країні більше 1 млн людей інфіковані вірусами гепатиту В і близько 1,2 млн - вірусами гепатиту С.

Найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні та косметологічні інструменти. При цьому більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадках хвороба розвивається безсимптомно, непомітно для людини і переходить у хронічну стадію, котра закінчується цирозом та раком печінки.

Внаслідок обмеженої конкуренції (право на виробництво препаратів для лікування гепатитів є лише у двох фармацевтичних компаній), зберігається висока вартість курсу лікування. В Україні вона перевищує 20 000 дол. США (за курс лікування), що недоступно для більшості наших громадян.





На правах реклами