Ми у Facebook
02.08.2011, 15:29

Понад 20 вишів залишилися без студентів — Табачник

Учора об 11.00 приймальні комісії вивісили рейтингові списки абітурієнтів, що рекомендовані до вступу. Абітурієнти можуть ознайомитись з такими списками в 856 навчальних закладах. Про це повідомив міністр науки Дмитро Табачник.
Лідерами за кількістю майбутніх студентів є університети Західної України. Львівська політехніка отримала цього року 26 тисяч заяв, університет Івана Франка — 24 тисячі.

Популярними були технічні спеціальності. Національний авіаційний університет отримав 24 тисячі заяв, а КПІ — 22 тисячі. Також серед лідерів — університет Шевченка та університет Гетьмана.

Усього абітурієнти подали 290 тисяч заяв. Здебільшого вступали одночасно на 3-4 різні напрямки. Понад 66 тис. заяв було подано людьми, які вже пройшли вищу школу. Це свідчить про початок зростання довіри до української освіти і спрощення можливості вступити в університет, вважає Табачник.

Міністр зазначив, що пропозиції вишів перевищують попит. Понад 20 українських університетів не отримали жодної заяви на вступ. Більше ніж 30 навчальних закладів отримали від однієї до 10 заяв. У 130 вишах виявили бажання навчатися менше сотні абітурієнтів.

По завершенню вступної кампанії міністерство оголосить список вишів-аутсайдерів.

"Деякі ректори-невдахи попросили подовжити вступну кампанію", — розповів Табачник, але жодних імен не назвав.

Міністерство освіти не отримало жодного сигналу щодо хабарництва у вишах. Водночас надійшло понад 1300 скарг стосовно організаційних питань вступної кампанії. Минулого року таких скарг було близько 1500, а 2009-го понад 2 тисячі.

На відміну від минулого року, коли пільговики "захопили" майже всі бюджетні місця найпопулярніших спеціальностей, цього року університети самі організували розподілення місць для абітурієнтів-пільговиків. Їх кількість не перевищує 25% від загальної кількості студентів.

Зараз в Україні проводиться 19 олімпіад різних напрямів. Їх переможці можуть отримати додаткові бали до вступного рейтингу. За перше місце дають 50 балів, за друге — 40. 3 місце дає 30 балів.

Табачник похвалився, що на світових олімпіадах українські учні займають перші місця. Здебільшого це технічні олімпіади з математики. Деякі університети надсилають найталановитішим учням запрошення на навчання.





На правах реклами