Ми у Facebook
04.08.2011, 11:31

Довгобуди Рівненщини "оживатимуть" разом з іпотекою

Отримати житло в Україні практично нереально. Це твердження, здається, не потребує аргументації чи підтвердження. Довжелезні черги на нові квартири практично не рухаються. Щороку поселитися у новозбудованому помешканні за ними мають шанс одиниці, хоча у списку тих, що очікують, тисячі. Рятівною мала б стати можливість придбання житла хоча б у кредит. Втім, нині й це видається надреальним.
Житлова проблема не нова для України в цілому, і для Рівненщини безпосередньо. Новобудови, які ще кілька років тому, здавалося, закладались чи не на кожному розі, нині можуть лише мріяти про завершення. А потенційні власники квартир у них — хіба сподіватися на диво. Отримати квартиру стало неможливим, та й навіть придбати її нині може далеко не кожен.

— Ера безкоштовного житла у нас завершилась. Це абсолютно точно, — переконаний начальник відділу проектного фінансування Державної іпотечної установи Віктор ПАВЛЮК. — Зараз є програма “Доступне житло”, яка фінансується, є відібрані об’єкти у всіх регіонах України. Втім, усі чудово розуміють, що не всі категорії населення можуть брати участь у цій програмі. Адже досить важко знайти необхідні кошти, щоб зробити перший внесок (від 30 відсотків вартості житла — авт). Це хороша і потрібна програма, але нині та кількість людей, які беруть у ній участь, не дозволить дофінансувати будівництва тих об’єктів, які входять у програму.

Загалом участь у програмі “Доступне житло” на Рівненщині бере до десятка довгобудів. Тоді як незавершених будівель в області у рази більше. Відновити їх зведення, а заразом й іпотечне кредитування, мала б нова програма ДІУ з рефінансування іпотечних кредитів на вторинному ринку житла. Фактично вона передбачає, що ДІУ фінансуватиме забудовників через банки-партнери, аби вони могли добудувати та прийняти в експлуатацію житлові будинки зі ступенем будівельної готовності 70% (в першу чергу) та понад 50% (в другу чергу). Ця програма також покликана відновити іпотечне кредитування, яке на Рівненщині практично вмерло.

— Якщо об’єкт цікавить людину, якщо об’єкт для банка вигідний, питань немає, вони дають кредити на добудову. Але іпотечні кредити не видають, — обурився директор ТзОВ ”Рівнепромекобуд” Василь НЕМЕШ.

Гроші на відновлення кредитування у банках є, але немає впевненості, що ці позики повернуть. Саме це і є головною причиною занепаду іпотечного кредитування, переконаний начальник управління Національного банку України в Рівненській області Іван ЧУХ:

— Сьогодні банки мають надлишок ресурсів. Враховуючи загальнодержавну економічну ситуацію, Національний банк вживає заходів зі стерилізації тих надлишкових коштів, які є у банківській системі, аби підтримати гривню на певному високому рівні. У банків є зайві кошти, і будь-яка банківська установа, коли відчує у цьому зацікавленість для себе, із задоволенням знайде ресурси, щоб прокредитувати індивідуального забудовника чи фірму, яка є забудовником. Умови ДІУ доволі привабливі, бо пропонують 11 відсотків річних. Але паперових справ треба оформити чимало, і заставу треба в півтора раза більшу надати. А де її брати? Фізична особа звертається у банк по кредит — теж дай заставу. Та чимало й інших нюансів.

Проблема застави конкретної (будинок, авто, нерухомість та інше), а не абстрактної (майнові права), практично унеможливлює оформлення кредиту на житло в області.

— Людині не вистачає коштів для першого внеску, вона звертається до банку, аби взяти кредит. Банк просить заставу. Коли ж такої застави немає (немає у батьків будинку в селі чи квартири у місті, чи якоїсь іншої ліквідної застави), банк під оті майнові права, які людина бере і вносить у “Доступне житло”, кредит не дає. Мотивують це тим, що є така постанова НБУ. Якщо ми не знайдемо порозуміння у цьому питанні, ми не підемо далі. Люди оформлятимуть кредити, якщо зможуть використовувати як заставу майнові права на квартири у будинках, що зводяться, — переконаний заступник голови Рівненської ОДА Володимир НОВАК.

Загалом нині на Рівненщині незавершене будівництво 94 (51 висотних) житлових будинків, 30 із них готові від 30 до 70 відсотків, а 26 — понад 70 відсотків.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ