Ми у Facebook
16.08.2011, 16:03

На Рівненщині перевіряють газопостачальні компанії, підприємства теплокомуненерго та ЖКГ

Органи прокуратури Рівненщини продовжують перевіряти, наскільки вчасно підприємства теплокомуненерго, житлово-комунального господарства, інші організації, установи та суб’єкти господарювання розраховуються за спожитий природний газ.
Станом на 01.08.2011 кредиторська заборгованість підприємств теплової енергетики Рівненщини перед ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України" за спожитий природний газ склала майже 156 мільйонів гривень. Про це повідомила виконувач обов’язків начальника відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури Рівненської області Оксана Гринява.

Головною ж причиною неповного проведення розрахунків за використаний газ є значна дебіторська заборгованість теплопостачальних підприємств, котра, в свою чергу, утворилася через борги, допущені споживачами теплової енергії, та недостатній рівень відшкодування собівартості послуг затвердженим тарифам.

З метою захисту інтересів держави у сфері паливно-енергетичного комплексу органами прокуратури постійно вживаються заходи реагування, у тому числі цивільно-правового характеру.

Упродовж січня-липня 2011 року міськрайпрокурори області пред’явили до газопостачальних компаній, підприємств теплокомуненерго, житлово-комунального господарства та інших суб’єктів господарювання 166 позовів про стягнення заборгованості за теплову енергію та спожитий природний газ. З числа цих позовів задоволено судом на суму 9,4 мільйона гривень, сплачено боржниками добровільно під час розгляду позовів судами 800 тисяч гривень.

Так, прокуратурою м.Рівне лише упродовж останнього тижня пред’явлено до боржників-суб’єктів господарювання 7 позовів про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію на загальну суму близько 320 тисяч гривень.

У ході проведених перевірок прокурори виявили й порушення кримінального характеру. Так, для прикладу, службові особи комунального підприємства Дубенщини завищили у 2008-2009 роках обсяги заборгованості з різниці у тарифах для відшкодування з бюджету коштів у сумі 216 тисяч гривень.

За цим фактом Дубенський міжрайонний прокурор 22 червня цього року порушив кримінальну справу за частиною 1 статті 366 та частиною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (службове підроблення та зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

30 червня прокуратура області порушила кримінальну справу за частиною 2 статті 364 КК України стосовно службових осіб одного з комунальних підприємств міста Дубровиці, які всупереч Постанови КМУ №1082 від 3.12.2008 перерахували у 2009-2010 роках кошти за користування тепловою енергією не на рахунок зі спеціальним режимом використання, а на інші рахунки, з яких у подальшому гроші були використані підприємством на різні потреби. Такими діями ДК "ГАЗ України" завдано матеріальну шкоду в розмірі 542 тисячі гривень.

У вказаних кримінальних справах проводиться досудове слідство.

Усього в 2011 році завдяки втручанню органів прокуратури області відшкодовано 17,8 мільйона гривень заборгованості за спожиту теплову енергію та природний газ. За наслідками проведених перевірок порушено 4 кримінальні справи, до відповідальності притягнуто 11 посадових осіб.

Перевірки додержання законодавства з питань своєчасності розрахунків за енергоносії тривають.





На правах реклами