Ми у Facebook
25.08.2011, 15:23

Письменник-депутат — Микола ПОРОВСЬКИЙ

Статус: голова Республіканської християнської партії.
Тричі народний депутат Микола Поровський не так давно презентував у Рівному, в стінах "водника", де свого часу здобув фах інженера-будівельника, відразу три власні книжки. У них — і про боротьбу УПА і про ближчі до сучасності події — створення Руху. До цієї справи Микола Поровський причетний безпосередньо.

Колишній виконроб, з початком національно-демократичного руху Поровський — у перших його рядах: Товариство української мови, Рух, згодом — Українська республіканська партія... У січні 1990-го Поровський організує і координує проведення "Ланцюга злуки" між Рівним та Києвом.

Згодом було чимало агітаційних поїздок на Схід України, у Крим; участь у приведенні до присяги на вірність народові України військових частин Збройних сил колишнього Союзу; численні доповнення до проекту української Конституції...

Двічі народний депутат від рідного Рівненського та сусіднього Млинівського району (народився у селі Заріцьк), Микола Поровський після складання депутатських повноважень на рубежі тисячоліть встиг побути урядовим чиновником — першим заступником голови Держкомітету з енергозбереження.

Бунтівна натура одного з перших рухівців і тут далася взнаки — у січні 2002-го Поровський розповідав пресі, що тодішній перший віце-прем'єр Олег Дубина попросив його залишити засідання уряду й написати заяву про відставку після того, як уродженець Рівненщини звернувся до свого вищестоящого керівника, аби той вів засідання українською мовою.

"Вливши" Республіканську християнську партію до блоку "Наша Україна", на виборах-2002 Поровський отримав у списку блоку аж 98 місце, і черга втретє стати народним депутатом підійшла до нього аж після Помаранчевої революції. Проте, ні тоді, ні нині інформаційних приводів, аналогічних за масштабом подіям кінця 80-х — початку 90-х за участю Поровського, ні він, ні його партія вже не створили.

Востаннє Республіканська християнська партія привернула до себе увагу тим, що саме від неї восени 2010-го балотувався в мери Львова його нинішній очільник Андрій Садовий. Сам Поровський тоді ж очолював список РХП на виборах до Рівненської облради, але прохідного бар'єру партія не подолала.

Незадовго до останніх виборів Президента Микола Поровський очолив всеукраїнську громадську організацію "Українська народна рада", яка об'єднала багатьох подібних йому активістів національно-демократичного руху кінця 80-х — початку 90-х. Тоді УНР підтримала кандидатуру Віктора Ющенка. Нині Поровський говорить про своє дітище як про спробу створити позапартійний майданчик для порозуміння національно-патріотичних сил і навіть повторити колишній феномен НРУ саме як громадського руху. Утім, у нинішній Україні все це сприймається якось скептично.





На правах реклами