Ми у Facebook
29.08.2011, 11:48

Рівнянка виростила гігантські 900-грамові томати

Рівнянка Любов Майорова дуже любить поратися біля землі. Мабуть, тому земля їй щедро віддячує. Свідченням тому – і цей гігантський, вагою 900 грамів, томат, справді "золоте яблуко", як ще називають томати, виплекане дбайливими, працьовитими руками пані Любові.
Виріс цей помідор-рекордсмен у селі Городище, що поблизу Рівного, де мешкає донька пані Любові Наталія. А туди примандрував у вигляді розсади з вікна, що виходить у затишний сонячний двір рів­ненської багатоповерхівки, де мешкає сім’я Любові Майорової.

Підготовлене насіння господиня висіває наприкінці березня, не раніше і не пізніше. Бо коли висівала раніше, розсада витягувалася, робилася буйною і погано приживалася. Оскільки в їхній квартирі завжди тепло, а вікна виходять на сонячну сторону, то посіяне росте швидко. Так і визначилася з оптимальними строками.

Наступний етап – посадка помідорів у відкритий ґрунт. Робить це пані Люба у травні, коли минає загроза заморозків. Тоді ж і підживляє один-єдиний раз – під кожен кущ вносить розчин перегною. Від хвороб і шкідників кропить рослини препаратами «тату» і «радоміл». Перший раз – коли помідори починають цвісти, наступний обробіток – через два тижні, а останній, так само через два тижні, бордоською сумішшю.

Насіння, як стверджує пані Люба, з року в рік заготовляє своє. Так радить робити й іншим городникам:

– Пройшлися по базарі, і яка помідора сподобалась, таку й купіть і висівайте з неї насіння. Наша родина садить для себе різні сорти помідорів. Росте велике і гарно родить рожеве волове серце (чоло), його м’якоть м’ясиста, аж іскриться на зрізі. Подобається оранжевий сорт серце Ашхабада, теж радує дуже великою кількістю плодів, в урожайний рік збираємо їх по відру з куща. Але очевидними рекордсменами є дебарао різних кольорів. Ці рослини виростають найвищі. У міру формування стебла підв’язуємо їх разів п’ять за сезон на 2-метрові тички, бо витягуються вище від людського зросту. Стебло буває у два пальці завгрубшки, за­в’язь на ньому формується в п’ять ярусів. Не дивно, що й урожайність найвища – більш як по відру з куща. А новою улюбленицею нашої родини стала помідора-хурма – найсмачніша, бо солодка і дуже м’ясиста.

Нехай хтось скаже після цього, що поратися біля землі – клопітно і невигідно. Любов Майорова та її родина запевняють у протилежному. До того ж, виплекане своїми руками – і смачніше, і корисніше, і гарніше, і… найбільше.

Джерело: газета "Сім днів"





На правах реклами