Ми у Facebook
29.08.2011, 13:41

Першокурсників Острозької академії на Рівненщині вже посвятили у спудеї

Надія Ходак із Нетішина, як і багато хто з першокурсників академії, закінчила школу з золотою медаллю

Урочиста церемонія посвяти першокурсників у спудеї — "Інавгурація-2011" — відбулась у неділю, 28 серпня, в Національному університеті "Острозька академія".
На відміну від минулого року, на "Інавгурації-2011" не було стільки гостей-високопосадовців — якщо торік урочистості відвідали віце-прем'єр, перший заступник міністра, голова облдержадміністрації та відразу троє керівників силових структур Рівненщини, то цьогоріч VIP-учасниками свята стали давні друзі та покровителі Острозької академії — співголова її Наглядової ради Любомир Буняк та протектор академії Роман Василишин.

За традицією "Інавгурації", почесних гостей свята пригощають караваєм. Свою частинку отримав і Любомир Буняк
За традицією "Інавгурації", почесних гостей свята пригощають караваєм. Свою частинку отримав і Любомир Буняк


Ще одна відмінність від "Інавгурації-2010" — урочистості відбувались в академічному парку, а не в потоковій аудиторії, куди торік їх довелося перенести через дощ. Відтак, гарна погода й піднесений настрій присутніх створили справді незабутню атмосферу свята — свята Введення в храм науки.



Введення відбувалось у буквальному значенні цього слова: за давньою гарною традицією академії, першокурсники та викладачі, на чолі з ректором, узявшись за руки, входять до академії "живим ланцюжком".



Та цей хвилюючий момент став кульмінацією свята "Інавгурації-2011" — а до того присутніх, знову ж таки, за академічною традицією, привітали театралізовані герої: засновники Острозької академії князь Василь-Костянтин Острозький та княжна Гальшка Острозька та видатні діячі Острозького освітньо-культурного осередку — Іван Федорович (Федоров) та Герасим Смотрицький.

Ректор НаУ "Острозька академія", Герой України Ігор Пасічник привітав спудеїв, їхніх батьків та викладачів із початком нового навчального року. Він особливо відзначив надзвичайно високі якісні показники сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, які подали при вступі до академії цьогорічні абітурієнти. За словами Ігоря Пасічника, за цим показником Острозька академія вийшла у лідери серед вишів України.

— Про високу довіру до академії, високу оцінку рівня знань, який тут надається, промовисто свідчать випадки, коли, пройшовши до престижних університетів Києва та Львова, у тому числі на державну форму навчання, абітурієнти в підсумку везли оригінали документів саме до Острозької академії, — наголосив Ігор Пасічник.



Слідом за ректором першокурсники повторили слова присяги спудея Острозької академії й, відтак, офіційно стали першокурсниками. Символічно, що кожен із них отримав у подарунок Біблію. Настоятель студентсько-викладацького храму ім. преп. Федора Острозького, декан гуманітарного факультету НаУ "Острозька академія" Василь Жуковський у своєму виступі нагадав спудеям: християнські заповіді мають бути дороговказами в житті майбутньої української еліти, яку готують в Острозі.



Дещо пізніше, на зустрічі з першокурсниками гуманітарного факультету та їхніми батьками, Василь Жуковський розповів і про деякі конкретніші, "приземленіші" вимоги до спудеїв, які, втім, так само нерозривно пов'язані з формуванням їхніх особистостей, їхнього морального обличчя, чому в Острозі приділяють особливу увагу. Це і стриманість в одязі, і боротьба за шкідливими звичками, і природність у зовнішньому вигляді... Можливо, саме завдяки тим високим вимогам, які висувають в академії не лише до рівня знань молоді, а й до її людських якостей, способу життя, обличчя острозьких спудеїв часто виглядають якось по-особливому сяючими, натхненними...

— "Сачкувати" у вас не вийде, — попередив першокурсників протектор Острозької академії, депутат Рівненської обласної ради Роман Василишин. — Вчитись доведеться багато. Але й знання, які ви отримаєте, будуть справді ґрунтовними.

Прикладом людей із такими знаннями є викладачі академії, які нещодавно захистили кандидатські та докторські дисертації. (До речі, серед них є чимало випускників академії, адже для викладацького складу навчального закладу досить характерним є поєднання досвіду та молодості). За традицією, в день "Інавгурації" ректор НаУ "Острозька академія" Ігор Пасічник вручив їм мантії і привітав із здобуттям наукових ступенів.

Ректор НаУ "Острозька академія" Ігор Пасічник вітає зі здобуттям наукового ступеня доктора психологічних наук проректора з навчально-виховної роботи Руслану Каламаж
Ректор НаУ "Острозька академія" Ігор Пасічник вітає зі здобуттям наукового ступеня доктора психологічних наук проректора з навчально-виховної роботи Руслану Каламаж


А далі — першокурсники та їхні батьки розійшлись по аудиторіях знайомитись із організацією навчального процесу, викладачами, кураторами та старостами... Одну із таких зустрічей — першокурсників-журналістів, які зібрались у прес-залі академії — зафіксував і наш фотооб'єктив. До речі, цьогоріч на навчання за спеціальністю "Журналістика" в Острозькій академії прийнято 25 першокурсників, у тому числі десятеро — за державним замовленням. Серед них чимало учасників спільних проектів "ОГО" та Острозької академії — зокрема, призерів конкурсу "Я - журналіст!" та випускників Школи універсального журналіста (як у Рівному, так і в Острозькій академії).

Хоча серед цьогорічних першокурсників-журналістів є й представники сильної половини людства, у кадр після настановчої зустрічі зі своїм куратором Вікторією Назарук потрапили лише дівчата
Хоча серед цьогорічних першокурсників-журналістів є й представники сильної половини людства, у кадр після настановчої зустрічі зі своїм куратором Вікторією Назарук потрапили лише дівчата


Іванна Мельник із села Княгинин Дубенського району — одна з таких студентів. Іще півроку тому дівчина, давно цікавлячись журналістикою, не мала достатньо впевненості, що це — справді її покликання, а стати студенткою Острозької академії — реальність, а не недосяжна мрія для сільської школярки. Та наполегливість і цілеспрямованість дали результат: після закінчення Школи універсального журналіста Іванна чітко переконалась: журналістика — справді для неї. А далі — крок за кроком готувалась до вступу: подала твір на конкурс "Я — журналіст!", де стала призеркою; активно публікувалась у пресі, формуючи солідний доробок для участі в творчому конкурсі; серйозно готувалась до зовнішнього незалежного оцінювання... А у липні — сповна використала надані законом можливості для вступу, зареєструвавшись за всіма дозволеними 15 спеціальностями! У підсумку — пройшла на 13, у тому числі — й на бюджетну форму навчання в Острозьку академію, на користь якої з радістю зробила вибір. Сьогодні очі дівчини сяють щастям, а порадіти за неї приїхала вся родина!



— Світ не без добрих людей, точніше академій. Добрих і справедливих, — із хвилюванням говорить Іванна. А її батько, щасливий за доньку, додає: "Справді, виявилось, що головне — мати велике бажання..."

Завідувач кафедрою української мови, доктор педагогічних наук Іван Хом'як, заступник декана гуманітарного факультету Лариса Мініч та її донька-першокурсниця Юля сфотографувались на добру згадку
Завідувач кафедрою української мови, доктор педагогічних наук Іван Хом'як, заступник декана гуманітарного факультету Лариса Мініч та її донька-першокурсниця Юля сфотографувались на добру згадку


Бажанням стати успішними, сповна використати ті можливості, які надає старанним, активним спудеям навчання в Острозькій академії, горіли цього дня очі понад чотирьох сотень першокурсників одного з найпрестижніших вишів України. Навчання в них розпочнеться у перший день вересня, але вже нині кожен із них може з гордістю сказати: "Я — спудей Острозької академії!".





На правах реклами