Ми у Facebook
01.09.2011, 15:41

7 проблем і досягнень освіти Рівненщини

З яким "багажем" вступає освіта Рівненщини у новий навчальний рік? OGO.ua зібрало інформацію про сім актуальних тенденцій розвитку місцевої освіти.
Обладнання не поновлювалось по 30 років

Останнім часом дещо покращилась ситуація з обладнанням шкіл різноманітними сучасними технічними засобами навчання з природничо-математичних і технологічних дисциплін. Приміром, торік придбали 4890 примірників педагогічного програмного забезпечення. Уперше для оснащення шкіл області засобами навчання з фізики, хімії, біології, географії, математики та інформатики (у тому числі й мультимедійними засобами навчання) виділено 2,9 млн грн субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам. За ці кошти обладнали 26 навчальних кабінетів та закуплено додаткове обладнання для проведення фізичних експериментів на уроках. Цьогоріч передбачено аналогічну субвенцію місцевим бюджетам у сумі 3,2 млн грн.

— Щоправда, це — лише незначна частина від потреби, — каже начальник обласного управління освіти та науки Іван Вєтров. — У більшості навчальних закладів обладнання не поновлювалося більше 20-30 років.

Комп'ютерів більшає, але вони старіють

Тим часом комп'ютерів у місцевих школах поступово більшає: впродовж минулого навчального року в Дубні, Володимирецькому, Гощанському, Дубенському та Рокитнівському районах обладнали 11 навчально-комп’ютерних комплексів.

Відеосюжет про обласну серпневу педагогічну конференцію

Якщо три роки тому на один комп'ютер у школах Рівненщини припадало 23 учні, то цьогоріч — 18. Щоправда, комп'ютери у школах тим часом потихеньку старіють: нині потребують оновлення вже 42 відсотки навчально-комп’ютерних комплексів, які були придбані до 2005 року.

У черзі до садочку — вісім тисяч

Хоча впродовж минулого року дитсадків на Рівненщині побільшало аж на 38, а впродовж першого півріччя року нинішнього їх відкрили ще 19 (найбільше — по шість — у Здолбунівському та Рокитнівському районах), існуюча мережа дитсадків усе одно не забезпечує дошкільною освітою усіх бажаючих.



У черзі на влаштування дитини до садочку — понад вісім тисяч сімей. Найгострішою ця проблема є у Дубні, а також Рівненському, Костопільському, Березнівському, Володимирецькому, Сарненському та Здолбунівському районах.

Учнів меншає

Минулого навчального року школярів на Рівненщині поменшало на 3818 осіб. Відтак, зменшується й середня наповнюваність класу: нині в місті вона становить 17,5 учня, в селі — 14,7.

Через відсутність учнів останнім часом довелося призупинити діяльність загальноосвітньої школи І ступеня в с. Озерко Здолбунівського району та ЗОШ І-ІІ ступенів у с. Грушівка Сарненського району.



Для позашкілля потрібна земля

Обласне управління освіти і науки клопоче про будівництво комплексу позашкільних навчальних закладів на території станції юних натуралістів — на виїзді з Рівного в бік Здолбунова. Там хочуть розмістити також обласну станцію юних туристів, обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді; облаштувати гуртожиток готельного типу, щоб у майбутньому проводити на цій базі різноманітні обласні учнівські змагання, зльоти тощо. За розрахунками місцевих освітян, такий комплекс дав би змогу охопити позашкільною освітою більше 4000 дітей та молоді від 5 до 20 років не тільки з Рівного, а й з частин Рівненського, Здолбунівського, Гощанського і Острозького районів. Проте, поки що не вдається вирішити питання з оформленням документів на землю, яка закріплена за станцією юних натуралістів. А це не дає змоги розпочати проектно-кошторисні роботи.

Відеосюжет про готовність освіти Рівного до нового навчального року

Учителі старіють

45 відсотків педагогів Рівненщини мають стаж роботи більше 20 років. При цьому, якщо у 2005-му працюючих пенсіонерів серед учителів було 11,5%, то торік — 16,6%. А ось молодих педагогів за цей самий час стало на два відсотки менше — лише 9%.

— Низький розмір пенсій призводить до збільшення кількості працюючих педпрацівників пенсійного віку, що у свою чергу не дає можливості працевлаштувати молодих спеціалістів, — констатує начальник обласного управління освіти та науки Іван Вєтров. — Показники вікового складу свідчать про те, що в певний період у школах може настати брак кадрів...

На довгобуди потрібні мільйони

Іще в цінах 2005 року на добудову навчально-лабораторного корпусу РДГУ, який почали зводити ще 1988-го, було потрібно 13 мільйонів гривень. Неважко уявити, наскільки зросли ціна на все за ці п'ять років. А між тим, зазначає Іван Вєтров, руйнація будівлі дійшла до критичної межі. Є загроза обвалу 12-метрових залізобетонних плит перекриття та стін будівлі, яка знаходиться в центрі студентського містечка...



Потрібні кошти й на добудову гуманітарного корпусу Національного університету "Острозька академія”.

У стадії незавершеного будівництва в області залишається 15 шкіл. Одинадцять із них мають готовність 50 відсотків і більше. Зокрема, на 75-90 відсотків збудовано Корчинську загальноосвітню школу Костопільського, Богданівську та Калинівську загальноосвітню школу Корецького районів, Зарічненський НВК "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-гімназія”.

Олімпійці задніх не пасуть

Насамкінець — про приємне. 39 школярів Рівненщини стали переможцями заключних етапів всеукраїнських олімпіад (торік їх було на 5 менше). Серед областей України — ми дев'яті в умовному “олімпійському” рейтингу. Найбільше олімпійців — з обласного ліцею-інтернату та Рівненської гуманітарної гімназії.

Побільшало призерів конкурсів-захистів Малої академії наук — з 28 до 31.

Рівненська команда "Без секретів" виборола друге місце на цьогорічному Всеукраїнському турнірі юних журналістів у Національному університеті "Острозька академія"
Рівненська команда "Без секретів" виборола друге місце на цьогорічному Всеукраїнському турнірі юних журналістів у Національному університеті "Острозька академія"


Популярнішими стають і турніри для учнів. Із семи учнівських команд, які дійшли до фіналу всеукраїнських турнірів, чотири перемогли.





На правах реклами