Ми у Facebook
02.09.2011, 16:40

У Рівному охоронятимуть сміттєві баки?

Невдовзі у Рівному розпочнуть запровадження роздільного вивозу сміття. Вже в жовтні у місті поряд зі звичайними баками для сміття поставлять баки для поліетилену та пластмаси.
Збирати пластмасу окремо у місті планує ТзОВ "Санком", яке займається вивезенням сміття з більшості осель рівнян. Паралельно неподалік від рівненського полігона твердих побутових відходів у серпні почали споруджувати сміттєсортувальний завод. Він вироблятиме паливо для печей ВАТ "Волинь-Цемент". Втім, частину відходів, в основному будівельне сміття, доведеться захоронювати на полігоні. Спростить роботу заводу попереднє сортування сміття рівнянами. Тому роздільний збір сміття в місті планують запровадити вже у жовтні.

— Під час першого етапу поставимо окремі контейнери для поліетиленових пляшок та пластику, — розповів директор ТОВ "Санком" Святослав Євтушенко. — А наступним етапом має стати відокремлення паперу та скла. Втім із цим складніше. Адже привчити мешканців міста сортувати сміття не можна за один місяць. Це тривалий процес, який має охопити всі вікові верстви. Наприклад, у Львові за кілька місяців мешканці міста навчились відсортовувати пластик, стосовно інших відходів — проблематичніше.

За словами міського голови Рівного Володимира Хомка, у процесі роздільного збору сміття є ще одна проблема — безпритульні, які збирають в баках скло та папір.

— Їхня діяльність зменшує цінність сміття, — зауважив мер на прес-конференції.
Втім, як саме боротимуться з "чорними сміттєвими археологами", очільник міста не уточнив. Зауважив лише, що є спеціальні сміттєві контейнери, в які неможливо залізти. Не йде мова наразі й про підключення безпритульних до процесу централізованого сортування сміття.

Але вже за кілька років вчитись сортувати сміття доведеться всім без винятку. Адже з 2012 року в Україні має запроваджуватися роздільний збір сміття.





На правах реклами