Ми у Facebook
15.09.2011, 09:02

На Рівненщину передали нагороди Бульби-Боровця [+Фото]

13 вересня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася передача нагород відомого українського військового і політичного діяча отамана Тараса Бульби-Боровця. Їх з Канади передала на Батьківшину племінниця командира УПА.
Нагороди довий час зберігала в Канаді племінниця отамана Марія Лантух. Тільки нещодавно вона вирішила, що нагороди мають повернутися в Україну, і доручила цю справу Аллі Куц – голові Березнівської громади конгресу української інтелігенції.


— З племінницею Бульби-Боровця я була знайома давно. Ще кілька років тому вона запрошувала мене в Канаду. Втім поїздку вдалось організувати лише в серпні цього року. Під час відвідин ми дізнались, що майже весь канадський архів Бульби-Боровця був знищений вогнем разом з будинком Марії Лантух, — розповіла Алла Куц. — А коробочку з нагородами вона зайшла на згарищі. Марія відчувала швидку смерть, тому попросила нас зберегти нагороди. А вже на початку вересня вона померла. Дві нагороди повстанець отримав вже під час проживання в Америці. "Військовий хрест" у 1975 році, а орден Українського вільного козацтва у 1977 році.



Крім того, Алла Куц презентувала свою книгу "Своя державність, збройна сила, віра Христова. Матеріали німецького архіву командувача УПА Тараса Бульби-Боровця", яку вона написала на основі ще невідомих документів з особистого архіву Тараса Боровця.
За словами завідувача відділу інституту дослідів Волині Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігоря Марчука, ці нагороди для фонду музею дуже цінні.


— У нас практично немає речей Бульби-Боровця. Так сталось, що з різних причин було знищено більшість його архів і не збереглись його речі з часів проживання за кордоном, — наголосив Ігор Марчук. — Зараз ми готуємо нову експозицію, в яку ці нагороди органічно впишуться.
Переглянути нову експозицію зможуть всі охочі як науковці, так і школярі.





На правах реклами