Ми у Facebook
23.09.2011, 11:35

Рада остаточно заборонила валютні кредити

Верховна Рада України врахувала всі поправки Президента Віктора Януковича і 239 голосами повторно прийняла закон №3672-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг" (законопроект №7351).
Зокрема, Рада врахувала всі сім поправок Президента. Нагадаємо, відповідний закон був прийнятий парламентом 8 липня 2011 року.

Документом вводилася заборона на надання споживчих кредитів в іноземній валюті.

Крім того, цим законом була вдосконалена процедура банкрутства. Було посилено гарантії захисту прав та інтересів кредиторів боржника в процедурі відновлення його платоспроможності або визнання банкрутом і створення рівних і справедливих умов задоволення вимог усіх категорій кредиторів.

Також було законодавчо закріплено вимогу про необхідність повідомлення арбітражним керуючим комітету кредиторів про час, місце та умови продажу заставного майна (шляхом направлення рекомендаційного листа з повідомленням про вручення).

Документом також було вдосконалено процедуру звернення стягнення на майно боржника, а також вдосконалено процедуру продажу права вимоги за кредитними договорами шляхом встановлення можливості процесуального правонаступництва при заміні сторони в судовому процесі у разі відступу права вимоги за кредитними договорами; можливості розкриття банківської таємниці за простроченими кредитами особам, з якими укладаються договори про відступлення права вимоги до клієнта за простроченими кредитами. Законом уточнюється, що особі, яка виселяється, надається постійне жиле приміщення, зазначене в рішенні суду або постанові прокурора.

Також передбачалося збільшити перелік вартості кредитних умов, про що зобов’язаний повідомити кредитодавець перед укладенням договору про надання споживчого кредиту, а саме: орієнтовна сукупна вартість кредиту з урахуванням процентної ставки за кредитом і вартість усіх послуг (реєстратора, нотаріуса, страховика, оцінювача тощо), пов’язаних з отриманням кредиту та укладенням договору про надання споживчого кредиту.

Законом встановлюється, що споживач не зобов’язаний сплачувати кредитодавцю додаткові комісії разом із зазначеними в чинному законодавстві будь-якими зборами, відсотками або іншими вартісними елементами кредиту, які не були зазначені в договорі.

Встановлюється, що кредитодавець не має права встановлювати в договорі про надання споживчого кредиту будь-які збори, відсотки, комісії, платежі тощо за дії, які не є послугою і не визначені чинним законодавством.

Відповідно до закону, кредитодавець не має права відмовити споживачеві у прийнятті платежу при достроковому поверненні споживчого кредиту, а також не має права встановлювати споживачу платню при достроковому поверненні споживчого кредиту.

Джерело: news.dt.ua





На правах реклами