Ми у Facebook
28.09.2011, 09:20

Підготовку до опалювального сезону на Рівненщині стимулюють доганами

До офіційного початку опалювального сезону залишилось трохи більше двох тижнів. Чи готова область до пуску тепла, розбиралися вчора, 27 вересня, на колегії голови РОДА.
78 мільйонів гривень витратили комунальники області на підготовку до зими. За ці кошти “підлатали” будинки, замінили тисячі кілометрів теплотраси, підготували котельні. Втім, ситуація не така райдужна, як видається. Адже, за словами начальника головного управління житлово-комунального господарства Рівненської ОДА Володимира Пшеюка, тарифи на послуги теплопостачання, які діють в області здебільшого неокупні (за винятком Радивилівських та Кузнецовських теплопостачальників). А тому підприємства боргують за природний газ.

— Якщо не розрахуватися з боргами, нових договорів ніхто не укладатиме, а отже ми не зможемо розпочати опалювальний сезон. Адже жодне з теплопостачальних підприємств області досі не отримало лімітів на газ, — зазначив Володимир Пшеюк. — Окрім того, станом на 23 вересня в котельнях області встановлено лише 96 із 141 теплових лічильників. А їх встановлення — обов’язкове, інакше теплопостачальне підприємство не матиме ліцензії.

Головною причиною такого відставання, за словами пана Пшеюка, стала відсутність обігових коштів на підприємствах.


— Щойно гроші з’являлися, їх направляли на підготовку до опалювального сезону, — констатував він.

Серед підприємств, які відстають із встановленням лічильників, — тепловики Рівного. За словами міського голови Рівного Володимира Хомка, на них необхідно витратити три мільйони гривень. А таких коштів місто не має. Саме тому лічильники будуть встановлені вже цьогоріч, але підключені після того, як фірма, що їх встановить, отримає кошти з міського бюджету — тобто наступного року.

— Не хочу нікого з вас залякувати, але не дай Боже при +8 градусів (така температура має протриматися три дні, аби за законодавством опалювальний сезон розпочався негайно — авт.) не буде запущено в першу чергу дитячі садки, школи та лікарні, буде підняте питання про відповідність займаних вами посад, — наголосив голова РОДА Василь Берташ.

А тим часом обмежився доганами за виконання підготовки не у повному обсязі усім відповідальним за підготовку до опалювального сезону в районах та містах обласного значення. Щоправда, пообіцяв ці догани зняти, якщо недоліки будуть усунені до 15 жовтня.





На правах реклами