Ми у Facebook
25.10.2011, 16:09

Рівненські студенти протестували проти законопроекту Табачника

Фото Олександра Курсика

Близько 50 студентів, що представляли різні вищі навчальні заклади Рівного, провели акцію протесту біля 7-го корпусу НУВГП проти студентського референдуму та законопроекту Дмитра Табачника "Про вищу освіту".
Організаторами акції в Рівному стали ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив" (ФРІ) та Незалежна студентська профспілка "Пряма Дія".

На акції протесту студенти із зав'язаними очима відтворили голосування на референдумі, демонструючи те, що майже ніхто з них не читав тексту законопроекту. Прийняття законопроекту може насправді дозволити Міносвіти економити на студентських стипендіях, не виплачуючи їх "четвірошникам", позбавити ВНЗ реальної автономії. Також у законопроекті поняття "контракт" підміняється поняттям "договір", який, на відміну від контракту, можна переглядати в будь-який час з ініціативи будь-якої із сторін.

Як пояснив один з координаторів акції, член ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив" (ФРІ) Олексій Сидорець, саме цього дня Міністерство освіти і науки України проводило Всеукраїнський студентський референдум щодо законопроекту "Про вищу освіту":

— Проблема в тому, що питання, на які студенти мають відповісти в анкеті, зовсім не стосуються законопроекту, — пояснив Олексій Сидорець. — Наприклад, на питання "Чи хочете Ви більшу стипендію?", "Чи хочете Ви більшої автономії для свого університету?", студент, по ідеї, відповість ствердно. А от останнє питання "Чи хочете Ви, щоб законопроект прийняли якнайскоріше?" може ввести студентів в оману і вони так само напишуть "так".

Також Олексій Сидорець повідомив, що проведенню акції намагалися завадити правоохоронні органи:

— За кілька годин до початку протесту начальник охорони громадського
порядку м. Рівного, капітан Дмитро Савчук запрошував організаторів акції на неформальне спілкування. Після отримання відмови був дзвінок від заступника начальника Рівненької міліції підполковника Михайла Романа, який запропонував зустрітися в сусідньому кафе, для "спільного узгодження алгоритму проведення акції". Під час проведення акції одному з учасників акції, Віталію Примаку, погрожували затриманням для встановлення особи після того, як він відмовився відповідати на вимогу назвати адресу проживання та ВНЗ, в якому він навчається, — розповів Олексій.

Загалом акція минула спокійно й студенти висловили сподівання, що зміни до законопроекту "Про вищу освіту" будуть внесені.





На правах реклами