Ми у Facebook
27.10.2011, 12:14

На Рівненщині будують еко-поселення з соломи [+Фото]

Наші пращури часто використовували у будівництві хат солому, але під впливом індустріалізації така технологія відійшла у минуле. Проте не забулась. Скористатися досвідом предків вирішили у селі Радиславка Рівненського району і взялися будувати еко-будинки, використовуючи лише природні матеріали.
Як розповів власник еко-будинку Юрій Муляр, взятися за будівництво такого будинку його спонукав той факт, що нині він із дружиною та двома дітьми живе у гуртожитку, у кімнаті площею 18 квадратних метрів. Будувати будинок із цегли чи каменю — дорого, а з соломи — дешевше:

— Будувати такий будинок набагато швидше й дешевше, аніж цегляний, — стверджує власник будинку Юрій Муляр. — Всі матеріали: і солома, і пісок і глина — місцеві, екологічно чисті та мають природне походження. Також вони забезпечують енергоефективність будинку, адже він буде теплішим за цегляний. Будинок має дерев'яний каркас, а його стіни викладаються тюками пресованої соломи. Після вкладання соломи стіни штукатурять.




Юрій Муляр зазначає, що новий будинок буде досить просторим і матиме площу 100 квадратних метрів, декілька кімнат, кухню й усі необхідні зручності. Для водопостачання власник планує зробити свердловину, а опалюватиметься житло за рахунок електроенергії. Планує власник використовувати й альтернативні джерела енергії, тож біля будунку незабаром з'явиться вітряк.




Не обходиться на будівництві й без проблем. Згідно з чинним законодавством України, солома будівельним матеріалом не вважається, тож дозвіл на будівництво й експлуатацію такого будинку отримати важко:

— Основна проблема — отримання дозволів на будівництво, — стверджує ініціатор створення еко-поселення Святослав Євтушенко. — Перший будинок — експериментальний. Завдяки ньому ми вирішимо два питання: проведемо на цьому будинку всі експерименти та випробування, щоб отримати необхідні дозволи, а також вирішимо житлову проблему Юрія Муляра.




За словами Святослава Євтушенка, таких будинків планується звести 56, які складатимуть житловий кооператив. Для тих, хто бажає збудувати такий будинок, — головне знайти матеріали та будівельників. А бажаючих уже вистачає, тож у недалекому майбутньому сусідами Юрія Муляра стануть ще 30 чоловік, що також планують звести еко-будинки.





На правах реклами