Ми у Facebook
29.10.2011, 09:15

Рівненська майстриня створює Горщики, які приносять Щастя

Панно, вази, глечики, прикраси, авторські листівки — такі дивовижні речі, прикрашені природними матеріалами, створює власними руками Ольга Лук’янова. Жінка переконана: усі її вироби – це обереги, вони спрямовані на захист та віддачу доброї енергії, прикрасять найтемніший куточок дому, освітять і обігріють його.
З мистецтвом рукоділля Ольга Лук’янова знайома ще з дитинства. Секретам створення гарних речей дівчину навчали мама та бабуся. У ранньому віці вона шила, вишивала, в′язала. Вміла практично з нічого зробити щось гарне та оригінальне.

З часом дитячі захоплення відійшли на другий план. Але життя подарувало Ользі Лук’яновій шанс таки розкрити свій талант і творчий потенціал. Більше двох років тому жінка почала створювати чарівні Горщики Щастя.

— Якось я подивилася на свої кухонні керамічні горщики, які мали не надто привабливий вигляд, і вирішила, що їх слід якось "розвеселити". Спочатку хотіла просто обклеїти їх гречкою. Проте потім вирішила, що це має бути щось яскравіше, тому використала усі наявні на кухні природні матеріали, додала "сонячні" фарби, — ділиться першим досвідом майстриня Ольга. — Від роботи я отримала неабияке задоволення та й "новостворені" горщики припали людям до душі. Відтак я й взялася декорувати вази, пляшки, тарілі, шкатулки.


Свої роботи пані Ольга створює, використовуючи лише натуральні рослинні матеріали: насіння, зерна, крупи, спеції, плоди, шишки, жолуді, каштани, шкірки, стручки. Нині їх у неї — більше трьохсот видів.

— Ми живемо в прекрасному світі, різноманітність і багатство якого безмежна. Я кожен день не втомлююся дивуватися фантазії Творця, який створив і подарував нам цей світ для щастя і радості, — переконана майстриня. — Тільки уявіть собі, що у мене зібрано більше 30 видів насіння гарбуза. А скільки існує видів квасолі, кукурудзи, кавунів, а шишок! Адже шишки з двох сусідніх сосен мають різні форми, схожі на різні квіти.



Майстриня створює чимало речей власними руками, але особливе місце у її творчості і серці займають Горщики Щастя. Вони — не вигадка пані Ольги. В історичних матеріалах можна знайти численні згадки про ритуальні горщики, які купували, дотримуючись певних правил, таємно зберігали і, приміром, готували в них їжу тільки для тяжкохворих членів сім'ї. Майстриня лише творчо опрацювала інформацію, адаптувала її для сучасних умов і вклала свою фантазію, любов, працю і сердечну теплоту.



— Горщик Щастя — це енергетична посудина, яка має стилізовану форму жіночого лона, початку життя. Він поєднує в собі чотири основні стихії: українська земля (глина), вода, вогонь (випалення) і повітря. У декоруванні також поєднана сила чотирьох стихій.

На землі все виросло, водою напувалось, сонцем зігрівалось, майстер зібрав, обробив, вдихнув свій дух і фантазію. Горщик володіє фантастичною силою, а тому тільки від зусиль та віри його власника залежить, що він буде накопичувати, — пояснює пані Ольга. — Залежно від бажання у Горщику потрібно зберігати предмети, спрямовані на позитив, придбання, заощадження.



Наприклад, якщо не вистачає грошей — зберігайте в Горщику купюри, монети, кредитки, будь-які предмети, що асоціюються з прибутком. Якщо бажання пов'язані з народженням дітей — зберігайте в Горщику дитячі іграшки, дрібнички й інші предмети, пов'язані з дітьми.

З кожним Горщиком Щастя покупець отримує конверт зі старою казкою, правилами користування Горщиком і загальними правилами загадування бажань. Адже дуже важливо вміти правильно формулювати свої думки і бажання.

У тому, що Горщики Щастя і справді працюють, пані Ольга переконалася на власному досвіді.

— Я ніколи не намовляла Горщик Щастя на гроші. Я не асоціюю щастя з грішми. В моєму житті є речі набагато важливіші. У нас в сім′ї є величезний Горщик для цукру – щоб було ситно і солодко, є Горщик для спільних бажань усіх членів родини. На один Новий рік ми вкладаємо в нього записочки з заповітними мріями, а перед наступним святом перевіряємо, чи справдилось. Збувається майже все, — ділиться пані Ольга.




— На жаль, — говорить майстриня, — багато людей ще не сприймають поняття Щастя окремо від поняття Гроші. Для багатьох Горщик Щастя — це лише посудина, в якій зберігають або готують продукти. Люди чомусь концентруються на Горщику, а не на Щасті. І не розуміють, що я не пропоную їм Щастя, воно залежить тільки від них самих. Я пропоную можливість змінити своє мислення на більш позитивне, можливість привернути в своє життя добрі події, — пояснює Ольга Лук’янова.

З Горщиками Щастя у пані Ольги пов’язані різні цікаві історії. Наприклад, на Сорочинському ярмарку у 2010.

Фото з сайту sumno.com
Фото з сайту sumno.com


— Саме тоді мої Горщики Щастя здобули велику популярність, — пригадує пані Ольга. — Люди з усієї України приїжджали спеціально для того, щоб їх купити. Побачивши сюжет по телебаченню, за найбільшим 8-літровим горщиком з великими яскравими квітами, на Полтавщину приїхали аж з Трускавця. Я працювала над ним два місяці.

Втім покупець почав виказувати своє незадоволення ціною Горщика, довго торгувався, знецінював мої зусилля. Зрештою, я поступилася в ціні. Але, не пройшло і двох місяців, він розшукав мене і повідомив, що кришечка від Горщика розбилася. Тоді чоловік був готовий заплатити будь-які гроші, навіть ще одну ціну цілого Горщика, аби лише я зробила нову кришку. І це не єдиний приклад того, що не можна торгуватися за Горщики Щастя, адже на власному щасті не економлять.

Ольга Лук’янова переконана, якщо у житті мало радості, її потрібно створювати власним руками. І якщо робиш когось щасливим, то і сам стаєш щасливішим.


Довідка
Правила користування Горщиком Щастя
1. Якщо Ви купуєте Горщик в подарунок іншій людині — даруйте його порожнім. Що б ви туди не поклали — ви відберете це в себе і віддасте їй. Гроші або інші подарунки покладіть в конверт, в листівку, поруч з Горщиком, в пакет або коробку.



2. Придбавши Горщик для себе, ви можете деякий час подумати, на що ж саме його запрограмувати. Але не тягніть, визначитися потрібно протягом семи днів. Зробити це можна усно, але ще краще, чітко сформулювати і записати на папері. Покласти в Горщик разом з атрибутами ваших бажань.

3. Горщик в жодному разі не повинен стояти в будинку порожнім, інакше він почне плодити порожнечу навколо себе, а відповідно, і у вашому житті.

4. Бажання Горщику можна загадувати тільки жителям одного помешкання, які мають близькі родинні стосунки. Якщо ви дозволите користуватися Горщиком навіть дуже близькій людині, але з іншого дому — ваша удача піде від вас. Горщик в жодному разі не можна комусь позичати або давати іншим людям для розваги.



5. З Горщиком потрібно спілкуватися, торкатись його, гладити, розмовляти, ділитися своїми думками про те, в чому ви сподіваєтеся на його допомогу. Спілкуючись з ним, думаючи про те, що вас хвилює, ви більш чітко зможете сформулювати своє бачення очікуваного результату. Намагайтеся робити це, коли ви в будинку одні, вас ніхто не турбує, ви спокійні й у гарному настрої.

6. На Новий рік, Різдво, день народження та Дні ангела сила Горщика зростає в кілька разів. Тому не проґавте можливість поспілкуватися з ним, підкорегувати його роботу, а, можливо, й перепрограмувати, якщо ваші бажання вже збулися або змінилися.

7. Загадуючи бажання, добре не тільки вимовити його вголос, але ще й записати на папері і покласти в горщик на 12 днів. Після цього можна папірець спалити, попередньо ще три рази прочитавши загадане бажання вголос.



Якщо ви користуєтеся Горщиком не одні і довіряєте людям, що живуть з вами, можете зберігати всі записки з бажаннями і, під Новий рік, усім разом перевіряти, чи вони справдилися.

8. Горщик Щастя також можна використовувати як шкатулки, цукорниці, горщики для сухих продуктів. Все залежить від того, які прагнення і потреби у вас є в житті.

Подивитися більше робіт майстрині можна на сайті www.handmade8.narod.ru





На правах реклами