Ми у Facebook
16.11.2011, 17:19

Діаспора з Австралії передала Рівненщині унікальні книги

Перші і єдині на даний час в Україні книги уродженця села Городець, що на Рівненщині, Авеніра Коломийця подарували Рівненщині його сини, що нині мешкають в далекій Австралії
Передача книг відбулась в рамках "Краєзнавчих гостин", присвячених пам’яті українського поета, драматурга, прозаїка, літературного критика та режисера Авеніра Коломийця. Це ім'я довгий час залишалося невідомим, оскільки в радянські часи замовчувалося. Світло на нього пролив рівненський краєзнавець Григорій Дем’янчук, що із початку 90-х років почав займатися вивченням його біографії та творчості.

На урочисту церемонію передачі книг завітали письменники, краєзнавці, журналісти та земляки Авеніра Коломийця. На зустрічі було представлено книги, до яких увійшли як його твори, так і матеріали про життя і діяльність поета. Ці книги були видані в Австралії до 65-ї річниці від дня смерті поета. Саме ці видання сини поета Ждан та Тарас Коломийці люб'язно передали до Рівненської обласної державної бібліотеки.

Як розповіла завідувачка літературного музею, що був створений на Батьківщині поета, його постать є унікальною не лише для України:

— Постать Авеніра Коломийця є дуже важливою не лише для України, а й для всього світу, - зазначила завідувачка Поліського літературного музею с. Городець Любов Кривко. — Це ім'я дуже голосно лунало у 20-30-х роках ХХ століття. Нажаль пізніше про Авеніра Коломийця потім на довгий час забули, оскільки він, як і багато інших митців того часу, писав твори, що були неугодними радянській владі. Проте на даний час завдяки старанням письменників та дослідників Григорія Дем'янчука й Віктора Мазаного вдалося підняти з попелу це ім'я.

Завітав на урочистості й письменник, що досліджував творчість Авеніра Коломийця, Віктор Мазаний:

— Авенір Коломієць друкувався у багатьох українських виданнях, що виходили на території тодішньої Польщі, - розповів письменник Віктор Мазаний. - У воєнні роки був активним діячем національно-визвольного руху, за що був арештований фашистами. Наприкінці війни він виїхав до Австрії, а його родина, дружина та троє синів, через шість років перебралася до Австралії. Вони ж і забрали з собою усю літературну спадщину поета. На даний час творчість поета ще надто мало досліджена, але зараз ведуться переговори із його синами про повернення оригіналів творів сюди, на Батьківщину поета.

Окрім цих книг, родина Коломийців передала Рівненській обласній державній бібліотеці цікаві краєзнавчі матеріали про життя та побут української діаспори у Австралії.





На правах реклами