Ми у Facebook
18.11.2011, 17:22

Майстер-клас від італійського метра - у подарунок юному фотографу з Рівненщини

В об'єктиві випускника ЗОШ №2 м.Сарни на Рівненщині Андрія Зашка фотографія – це частинка мистецтва, перетворення простих буденних моментів на щось прекрасне. «Я фотографую все, що мені подобається: людей, пейзажі, природу. Підхоплюю у кадр те, чого не помічають інші», - так говорить про себе сам митець-початківець, який зумів досягти неабиякого рівня у фотомистецтві лишень за неповних півроку праці.
Стимулом для творчого зростання фотографа-початківця із Сарн стала перемога у районному конкурсі «Світ очима дитини». Андрій навіть не сподівався на перемогу. Думав, що його роботу просто не оцінять, адже для нього це лише хобі.

«Я брав участь у конкурсі випадково, - зізнається Андрій. - Друзі розповіли заступнику директора школи з виховної роботи про мої проби у фотомистецтві, а він запропонував подати мою кандидатуру. Я не був упевнений у своїх силах, переконував усіх, що не пройду, адже участь у цьому конкурсі брали й досвідченіші фотографи. У мене навіть не було особливої можливості фотографувати. Всі мої роботи були зроблені на простий «цифровик», тим більше, що до цього учасником подібних змагань я не був».

Несподівана перемога фотороботи «Блакитноокі» принесла Андрієві Зашку багато позитивних вражень та чудовий сюрприз: призерів очікувала незабутня шестиденна поїздка до столиці України на майстер-клас відомого італійського фотографа Джакомо Піроцці. Саме про неї з великим захоплення розповів Андрій та продемонстрував масу фотографій.

«Жили ми у Пущі-Водиці - це територія елітних санаторіїв під Києвом, - ділиться спогадами Андрій Зашко. - Першого дня традиційно всі знайомились. Зібралось нас чи не з кожного куточку країни. Також цього дня й розпочалися майстер-класи від відомого фотографа італійця Джакомо Піроцці. Він уже майже чверть століття працює на Unisef – одну з організацій ООН, яка відповідає за вирішення проблем дітей. Джакомо Піроцці розповідав про саму суть фотографії, як правильно робити знімки і що потрібно враховувати. До речі, тренінги проводились англійською, але перекладачі допомагали нам швидко зрозуміти думки маестро. Другого дня ми ділились на команди. За кожною з них закріпили певне місце зйомки. Ми обрали дитячий садочок, Київську гімназію та парк мозаїки, куди й рушили наступного дня. З дев’ятої ранку до шостої вечора ми справді постійно працювали! Бігали за дітьми, ловили вдалі місця, кадри й фотографували, фотографували... (Посміхається - авт.) Четвертого дня італієць обирав найкращі роботи, а її автори розповідали про суть фото, те, що вони хотіли на ній зобразити. А у п’ятницю ми до обіду оформляли всі фотографії у комп’ютерних програмах. Потім ми поїхали в Український дім, де спостерігали за нагородженням переможців такого самого конкурсу, лише за ініціативи газети «День». Останній день був найприємнішим, адже важка праця вже була завершена і на нас очікувала приємна подорож Києвом. Звичайно, відвідали багато визначних місць..."



- У подарунок я отримав цифровий фотоапарат з карткою пам’яті на 8 Гб та призи від Unisef, - продовжує Андрій. - Але найціннішим подарунком для мене все ж залишилось знайомство з Джакомо Піроцці. Для мене це найкраща людина після батьків на Землі. Тепер я дуже дорожу дружбою з такою видатною людиною. Зараз ми підтримуємо зв’язок у соціальній мережі. Цього відчуття порад та спілкування з ним не передати словами...

Сьогодні Андрій Зашко дивиться на фотомистецтво зовсім по-іншому. «Джакомо просто закохав мене у фотографію, відкривши масу цікавих аспектів, - каже сарненчанин. - Майстерність фотографа полягає в тому, щоб передавати здібності та досвід людям, а не лише егоїстично користуватись талантом. Для мене це стало частиною життя, чимось більшим за просту цифрову зйомку».

Одна з робіт Андрія
Одна з робіт Андрія


Тим, хто бажає навчитись тонкощів фотозйомки, Андрій рекомендує звернути увагу на поради Джакомо Піроцці. «Основне – терпіння, розуміння і увага до предмета, який Ви хочете сфотографувати, - цитує він італійського маестро. - Потрібно старатися бачити його по-своєму, і треба перенести це на фото. Треба любити фото та намагатися віднаходити гармонію в усьому. Природа - вже досконала. Ще до створення кадру потрібно навчитися це бачити». Одне слово, потрібно навчитись знаходити сенс у найпростішому. Адже, як сказав хтось із відомих людей, у фотографа незвичайна професія: він знаходить щось, перш ніж люди встигнуть це втратити.

...Навіть не помітила, як минули кількагодинне спілкування та перегляд понад сотні фоторобіт Андрія Зашка. Одним словом - захопливо! Не кожен зможе передати своє своєрідне бачення миттєвостей життя. Для чого потрібна фотографія? Аби розповісти про себе такого, як є… Фотоапарат робить кожного туристом у реальності інших людей, а зрештою - і в своїй.





На правах реклами