Ми у Facebook
22.11.2011, 09:24

У Рівному безробітними двірники не будуть?

Працевлаштувати практично усіх двірників двох ліквідованих житлово-комунальних господарств Рівного обіцяє міський голова Володимир Хомко. Втім, одних запевнень людям мало.
Озброївшись віниками та плакатами, прийшли під стіни Рівненської міської ради працівники ЖКП «Паркове» та «Центральне». Прийшли не просто так, а по свою зарплату та роботу.

Інженер «Паркового» Ірина Сінкевич розповідає, як нещодавно під час наради начальник міського управління ЖКГ Іван Гема сказав, що всі жеківці будуть звільнені і зареєстровані у центрі зайнятості. Лише потім на роботу будуть брати по-новому, і то вибираючи. Але працівники бояться, що роботу після цього не отримають. Бо й за ту, що вже зробили, гроші не отримали.

- Нам не виплатили зарплату із серпня місяця, - нарікає двірник ЖКП «Центральне» Марія Гайдук. - Пан Хомко і пан Гема сказали, що заборгованість не погасять, бо немає із чого. Як нам бути? Працювали не волонтерами, ми на державній роботі працювали. Де наша зарплата?

Начальник міського управління ЖКГ Іван Гема переконує: про звільнення людей попередили заздалегідь, а зарплатню їм виплатять поступово. Нині ж радить максимально зосередитися на співпраці з мешканцями. Каже, якщо зібрати заборговані ними за надані послуги кошти, їх можна буде направити на погашення заборгованості.

Між тим міський голова Рівного Володимир Хомко запевняє: зменшуватиметься лише керівний склад:

- Я так думаю, що левова частка двірників залишиться на роботі, я їх навіть сам розпишу. Адже обслуговування будинків не припиняється, вони просто переходять до інших ЖКП. Контора, звісно, зменшиться. І більшість з них втратить роботу. Можливо хтось і добре працював, але в більшості вони працювали погано. Ми розганяєм два найгірших ЖКП, і наперед скажу, що в наступному році розгонимо ще один, — окреслив перспективи мер.

За його словами, хоч у Рівному поки немає управляючих комапаній, в Україні таких уже близько десятка, які досить успішно працюють в інших містах.

- Ми оголосимо Всеукраїнський конкурс й таки заведемо в Рівне таку компанію. А далі все вирішуватиме тендер, - зазначив пан Хомко. - Головна проблема ЖКП в тому, що вони самі збирають гроші, самі замовляють послуги і самі їх надають. Тому я так борюсь за ОСББ. Це не альтернатива ЖКП, це можливість самим замовляти послуги у того, у кого захочуть: у 5,8 чи 9, наприклад, ЖКП. І залишати те, яке надає ці послуги дешевше і краще. Частина ЖКП піде з цього ринку, прийдуть приватні компанії. Важливо створити конкурентне середовище. Але я боюсь, що люди можуть оголосити конкурс й поставити ціну, на яку ніхто не прийде. І так буде доти, доки не запропонують таку ціну, яка щонайменше покриватиме собівартість. Для когось з мешканців вона буде непідйомна, але для цього є держава, яка дає субсидії.





На правах реклами