Ми у Facebook
25.11.2011, 12:39

Рівненщина: жертвою насилля може стати кожен

25 листопада у світі відзначають Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Однак, як свідчить статистика, все частіше жертвами стають представники обох статей.
До того ж, по відношенню до жінок та чоловіків агресори застосовують однакові методи насилля. В Україні згідно із чинним законодавством розрізняють чотири види насильства — психологічне, економічне, сексуальне та фізичне.

Насилля у сім’ї вважають проблемою малозабезпечених людей, проте це не так. У Рівненський Центр підтримки громадських ініціатив “Чайка” за допомогою звертаються навіть дружини відомих у Рівному бізнесменів, депутатів, держслужбовців.

— Ніколи не думали, що до нас звертатимуться із таких благополучних районів, як так зване “Царське село”, — розповіла "Рівненській газеті" голова правління Центру “Чайка” Лариса Гунько. — Звідти звертаються жінки, яких не влаштовує сидіння у “золотій клітці”. Наприклад, чоловік забороняє працювати, зустрічатись із друзями, запрошувати в гості батьків, не пускає дитину до родичів. Це також насильство.

Зважаючи на те, що відомі сім’ї намагаються тримати свої проблеми у таємниці, іноді достатньо одного попередження агресору про відповідальність перед законом за порушення прав іншої людини. Такі люди не хочуть давати пояснення у міліції і для збереження своєї репутації виправляються. Часом навпаки не реагують на звернення.
Разом з тим мало хто із чоловіків жаліється на те, що їх б’ють жінки. Проте часто дружини вдаються до психологічного насилля. Це проявляється через приниження, образи та погрози.

— Та коли у представника сильної статі уривається терпець, він таки звертається за допомогою. Хоча це трапляється рідко, — зауважує голова правління Центру “Чайка”. — До того ж, статистика у цьому випадку дещо викривлена. Чоловік може звернутися до нас за консультацією, проте він не розповість про свою проблему міліції, бо вважає це принизливим. Саме тому правоохоронці практично не знають про такі випадки. Однак досить часто чоловіки зазнають психологічного та економічного насилля.
Найгірше те, що через конфлікти між батьками чи іншими дорослими членами родини страждають діти. Ставши свідками сварок, вони автоматично потрапляють у категорію потерпілих від насильства і потребують психологічної підтримки.

Останнім часом у Рівному почастішали випадки шантажу з використанням дітей. Чоловік чи жінка після розірвання стосунків намагаються переслідувати своїх колишніх через спільних дітей. У цій ситуації притягнути людину до відповідальності складно, адже вона не позбавлена батьківських прав.

Більше читайте на сайті "Рівненської газети"





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ