Ми у Facebook
26.11.2011, 10:53

Що сталося з вулицями Рівного?

Навряд чи якась вулиця з’явилась у нашому місті сама по собі, нізвідки. Кожна має свою історію і обличчя. Ось тільки останнім часом, і не тільки останнім, не одну вулицю ми дозволили «пустити під ніж».
Пише у своєму блозі депутат Рівненської міськради Людмила ТУРОВСЬКА. Зокрема вона зазначає:

"Незважаючи на їх першопризначення, незважаючи на славні і зворушливі історії, які можуть розповісти кожна із них.

Знаєте, чому вулиця Кавказька називається "Кавказькою"? А все через неприборкану фантазію та ще й почуття гумору наших, не дуже далеких, земляків. Там, де зараз облдержадміністрація, був високий пагорб з урвищами. У народі ці горби називали “Кавказ”. Звідси й назва вулиці. А є ще в Рівному район, який називався “Америка”. Перші будинки там побудували українські заробітчани, які повернулись з Америки.

Таких цікавих назв у Рівному можна знайти багато. Роками формувались вулиці, квартали, їх назви та історії про їх походження.

Кожне місто у світі має якусь свою родзинку. У кожного — свій принцип побудови вулиць і кварталів. Старий центр Парижа, наприклад, забудований колами. Система вулиць і магістралей у формі концентричних кілець, які беруть свій початок від площі генерала Шарля де Голля. У всі боки від площі відходять радіусами дванадцять широких проспектів.

Зовсім інша побудова вуличної структури в Нью-Йорку. Місто розділене сіткою паралельно-перпендикулярних вулиць. Портові міста, наприклад, витікають з головної набережної магістралі. Все просто, зрозуміло і продумано.

Цього, на жаль, не можна сказати про Рівне. Схоже, архітектори міста в різні роки намагались чимбільше заплутати вуличні артерії, перетворити їх на лабіринти.

Частину вулиць наполовину вкоротили й обмежили з одного боку п’ятиповерховими, модерними на той час, житловими будинками. Наприклад, вулицю Литовську поділили на три частини, розрізавши її будинками №15 і №12 на просп. Миру і будинком №34 вул. Набережної."

ЧИТАТИ ДАЛІ





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ