Ми у Facebook
30.11.2011, 17:07

До січня підприємці Рівного мають встановити банківські термінали

До 31 грудня підприємці зобов’язані у закладах громадського харчування, роздрібної торгівлі та побутового обслуговування встановити термінали для безготівкового розрахунку.
Відповідно по Постанови Кабміну “Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів”. Які труднощі та переваги таких змін - обговорили днями на нараді чиновники, підприємці та банкіри.

Начальник управління торгівлі і громадського харчування Рівненської міської ради Ігор Остапенко наголосив, що згідно з постановою суб’єкти малого підприємництва, які працюють у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і у своїй роботі використовують реєстратор розрахункових операцій (так званий касовий апарат), повинні встановити POS-термінали.

Термінали не потрібно встановлювати у закладах громадського харчування закритого типу, на підприємствах торгівлі з торговельною площею до 20 кв. метрів, крім автозаправних станцій. А також суб'єктам господарювання, які працюють у населених пунктах з чисельністю населення менше, ніж 25 тисяч осіб.

А от встановити термінали у закладах зобов’язані підприємці, які працюють у містах з населенням понад 100 тисяч осіб і у населених пунктах, в яких проживає від 25 до 100 тисяч осіб. До того ж кількість платіжних терміналів повинна бути не меншою ніж 50% кількості реєстраторів розрахункових операцій. Навіть якщо він один, все одно треба обладнати картковим платіжним терміналом.

Якщо ж такі термінали не будуть встановлені, то під час перевірок контролюючі органи зможуть накласти штраф.

— З 1 січня наступного року під час перевірок і контрольних закупок у закладах ми перевірятимемо і наявність терміналів. Якщо їх не буде, то буде складений протокол і на підприємців накладуть адмінштраф, — пояснила начальник відділу контролю якості і безпеки товарів продовольчого і непродовольчого ринку облуправління захисту прав споживачів Ірина Удовиченко.

За це порушення, якщо його зафіксують вперше, підприємцю, за словами Ірини Удовиченко, доведеться заплатити штраф у розмірі до 170 грн. Якщо вдруге — від 85 до 459 грн.

Чимало підприємців проти таких нововведень. Адже не хочуть платити за оренду терміналів та їх користування.

— Оренда терміналу коливається від 50 до 100 грн у місяць, до того треба сплатити ще й за обслуговування, а податки й так великі, — каже підприємець Сергій.

Банкіри ж у свою чергу переконують: чи не з кожним готові працювати індивідуально, або й надавати термінали в оренду безкоштовно.

Представник одного із супермаркетів Рівного Тамара Зайкова поділилася позитивним досвідом використання терміналу у закладі:

— З кожним роком збільшується кількість безготівкових операції. Споживач потребує такої оплати. Я розумію вас як власників бізнесу, що ви розглядаєте встановлення терміналів лише як витратну частину, втім з часом, повірте, ви ж отримає з цього прибуток, адже зможете залучити більше клієнтів, — зауважує Тамара Зайкова. — Мінус у роботі - це технічні моменти.

Разом з тим інша ж підприємець зауважила, що термінал у неї в закладі був встановлений тривалий час і за цей час жодної безготівкової операції не було проведено.





На правах реклами