Ми у Facebook
01.12.2011, 14:47

У Рівному знову виник конфлікт навколо гаражів-"черепашок"

Земля вкотре стала предметом суперечок у сесійній залі Рівненської міської ради. 6500 метрів квадратних на вулиці Будівельників у Рівному колись віддали власникам гаражів. Коли ж вони захотіли змінити тимчасові гаражі-"черепашки" на стаціонарні, попередні обіцянки раптом стали викликати сумніви…
Питання обслуговуючого кооперативу "Гаражно-будівельний кооператив “Північний-10" у сесійній залі розглядається не вперше. І судячи з усього не востаннє, хоч справа, нібито – проста.

У 2008-му році у мікрорайоні Північний на місці, де були десятки металевих гаражів, збудували супермаркет "Фреш". Натомість людям пообіцяли інше місце, й попросили потіснитися.

– Там неподалік є така западина, – спробував пояснити про яку саме ділянку йдеться у проекті рішення міський голова Рівного Володимир Хомко. – От вони в ту яму насипали землі і зробили там гаражний кооператив. Як на мене, багатих людей там немає, привабливого там нічого немає, паркінг там в житті не буде. Але це моя особиста думка, я на вас не тисну.

Та й сам представник гаражного кооперативу "Північний-10" Олександр Негрей запевняє: кооператив створений з учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, чорнобильців та афганців. Нині свої автівки люди вимушені ставити прямісінько біля під’їздів, а це незручно та й не так і безпечно. От і вирішили взяти запропоновану землю в оренду і побудувати цегляні бокси.

– Це були землі сільськогосподарського призначення, потім там зробили кар’єр, тому якоїсь привабливості ділянка зовсім не має, – каже чоловік.

Втім депутати у простоті цього рішення засумнівалися. Не підтримали його й при розгляді у комісіях. Адже, кажуть юристи виконкому, а за ними й депутати, виділення цієї ділянки суперечитиме їх попередньому рішенню, яке прийняли іще у 1998 році. Обранці навіть відкинули пропозицію мера надати ділянку в оренду на 10 років, а у випадку чого "демонтувати гаражі й покінчити з цією справою".

– Згідно з пунктом два цього рішення надається дозвіл для проведення земляних робіт на цій землі, – зацитував Олександр Негрей, аби якось врегулювати ситуацію.

– Ви тут трошки помиляєтесь, – спробував внести ясність у питання начальник міського управління земельних відносин Василь Парчук. – Я цитую перший пункт того рішення: "припинити виділення земельних ділянок для розширення існуючих та розміщення нових гаражних кооперативів із забудовою одноповерховими (двоповерховими) індивідуальними гаражами боксового типу".

У дискусію втрутився начальник управління Держкомзему у місті Рівному Роман Гресько. За його словами, цю землю людям пообіцяли. А все інше – нюанси, які можна виправити, правильно сформулювавши нове рішення чи внісши поправки до старого.

– Я хочу нагадати тим депутатам, які були, і які нові прийшли, що там була стоянка, де люди облаштували гаражі. Була домовленість із власниками тої стоянки і гаражів, що територія віддається на конкурсній основі під забудову. Конкурс провели, заплатили гроші, землю дали, побудували. І тоді ми віддали цю землю, щоб перевести ці гаражі туди. Якщо не підтримати це рішення, це буде абсолютно непослідовно, – став на бік кооперативу депутат Юрій Запорожець.

– То давайте нормально все обґрунтуємо, випишемо і тоді розглянемо це питання, – вирішив припинити потік депутатських реплік з цього приводу мер. – Все одно через два тижні збиратися… (натякнув на третє пленарне засідання — авт.)

– Не треба нічого обґрунтовувати, все нормально підготовлено, – втрутився заступник міського голови Сергій Васильчук. – Є рішення. Єдине, що пропоную підтримати його на 10 років, для того щоб подивитися, як вони будуть його втілювати.

Та депутати були невблаганні. І хоч питання не "зарубали" остаточно, втім рішення щодо нього так і не прийняли. За домовленістю, його розглянуть іще раз під час третього пленарного засідання, на яке й натякав мер.





На правах реклами