Ми у Facebook
12.12.2011, 14:16

Запитання та відповіді про зміни, які стосуються проведення готівкових операцій

Найактуальніші запитання та кваліфіковані відгуки про зміни у Законі України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".
— Чи застосовуються РРО підприємствами при реалізації продукції власного виробництва?

— Відповідно до п.1 ст.9 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” із змінами і доповненнями, реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. До продукції власного виробництва відноситься продукція, яка виробляється та реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

— Чи поширюється дія норми п. 1 ст. 9 Закону України "Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" на діяльність фізичних осіб-підприємців?

— Дія вказаної норми Закону не розповсюджується на фізичних осіб - підприємців, що перебувають на загальній системі оподаткування, оскільки фізичні особи - підприємці при здійсненні розрахунків в готівковій формі не проводять розрахунки у касах підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та не видають відповідні квитанції, підписані та завірені печаткою в установленому порядку. Тому підприємці-фізичні особи зобов'язані застосовувати РРО.

— При здійсненні яких операцій (не пов'язаних з реалізацією товарів) СПД має право не застосовувати РРО?

— Надходження, безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (включаючи основні засоби, нематеріальні активи, продукцію допоміжного та обслуговуючого виробництва), у тому числі погашення дебіторської заборгованості, заборгованості за позиками, безоплатно одержані кошти, відшкодування матеріальних збитків, внески до статутного капіталу, платежі за надане в лізинг (оренду) майно, роялті, дохід (проценти) від володіння корпоративними правами, повернення невикористаних підзвітних сум, інші надходження можуть здійснюватись без застосовування РРО, але з оформленням прибуткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою в установленому порядку.

— Підприємство здійснює дистанційний продаж товарів (інтернет-магазин), чи необхідно придбавати торговий патент у випадку, якщо кур'єр при передачі товару одержує готівкові кошти?

— Відповідно до вимог Податкового кодексу України, пункт продажу товарів для цілей розділу XII цього Кодексу — це, зокрема, автомагазин, розвозка, інший вид пересувної торговельної мережі. Оригінал торгового патенту повинен бути розміщений, зокрема, на табличці в автомагазинах, на розвозках та інших видах пересувної торговельної мережі, а також на лотках, прилавках та інших видах торговельних точок, відкритих у відведених для торговельної діяльності місцях. Якщо найманий працівник — кур'єр при передачі товару одержує готівкові кошти, суб'єкту господарювання необхідно придбати торговий патент на торгівлю із зазначеним видом пересувної торговельної мережі. У разі розрахунку за товар кур'єр повинен за бажанням замовника пред'явити оригінал або нотаріально засвідчену копію торгового патенту.

— Чи необхідно застосовувати РРО суб’єктами господарювання при здійсненні розрахунків у безготівковій формі із застосуванням платіжних карток (з використанням POS-терміналу)?

— При здійсненні розрахунків у безготівковій формі із застосуванням платіжних карток (з використанням POS-терміналу) суб’єкт господарювання повинен проводити розрахункові операції через належним чином зареєстрований РРО із роздрукуванням відповідних документів, крім суб'єктів господарювання, які згідно з чинним законодавством можуть не застосовувати РРО при розрахунках за продані товари та надані послуги.

— Чи передбачена відповідальність у разі здійснення фізичної особи — підприємця готівкових розрахунків з іншим (підприємцем) понад 10000 грн протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами?

— Якщо готівкові розрахунки підприємства з іншим підприємством (підприємцем) перевищують 10000 грн, то надлишкова їх сума додається розрахунково до фактичних залишків готівки в касі платника готівки одноразово (того самого дня, в який було здійснено цю операцію), а одержана сума порівнюється із затвердженим лімітом каси. Зазначені обмеження стосуються всіх видів операцій із готівкою, пов'язаних як з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), так і з позареалізаційними операціями. За перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день.

Про це повідомили з ДПА в Рівненські області.





На правах реклами