Ми у Facebook
22.12.2011, 09:23

У торгових закладах України "підвішують" не лише каву, а й хліб та книги

"Віддай - якщо зможеш, прийми - якщо хочеш!". В Україні стає популярною незвичайна послуга - в кафе будь-яка людина може випити кави, за яку вже заплатили інші. Цей звичай з'явився в італійському Неаполі.
Там у закладах часто оплачували зайву порцію і залишали її для випадкового відвідувача. Харківські журналісти підхопили ідею. В Україні вона отримала назву "відкриті долоні".

Логотип з долоньками біля входу означає, що в цьому закладі можна замовити каву не лише для себе, а й "підвісити" - тобто оплатити ще одну порцію - для випадкового відвідувача.

Усе починалося з чаю та кави. Зараз на дошках у закладах - ціле "підвішений" меню.

Юлія Дроздова, адміністратор кафе:
- І хачапурі, і перші страви, і салати. Одні гості залишили навіть 50 грам абсенту і просили передати самому самотньому гостю, який до нас зайде.

Відвідувачі зізнаються: сприймають це, як гру і своєрідну естафету.

Світлана, відвідувач кафе:
- Ми кожен раз, коли сюди приходимо, запитуємо, може, хтось щось залишив нам?! І потім, коли йдемо, теж залишаємо. Це дуже приємно, як шматочок маленького такого тепла.

Але акція вийшла за межі кав'ярень.

Світлана Шекера, кореспондент:

- Якщо можна "підвішувати" каву, то чому б не зробити це з найнеобхіднішими продуктами? У гру вступили пекарі. В одному з хлібних кіосків харків'яни вже залишили булку, паску і батон.

А господиня одного з ужгородських магазинів навіть ввела свої правила - не більше одного "підвішеного" товару в одні руки.

Марина Шершун, власниця магазину:

- Це і кава, і молоко, і хліб, можна "підвісіти" в нашому магазіні все, крім алкоголю та тютюну.

Акцію "відкриті долоні" ініціював харківський журналіст Зураб Аласанія. Нових учасників він відзначає на карті України. Каже, з кожним днем ​​їх стає все більше:
- Зв'язалась зі мною людина, хоче книги "підвісити" у себе. І вже приєднується до руху "відкриті долоні" ветеринарна аптека.

Нагадаємо, до акції “Підвішена кава” приєдналося і Рівне.

Громадянином країни "відкриті долоні" може стати будь-хто. Для багатьох поки це тільки гра. Але всі її учасники сподіваються, що незабаром акція переросте в нову українську традицію.





На правах реклами