Ми у Facebook
26.12.2011, 16:21

Після Різдва ціни на бензин, горілку та сигарети зростуть

Подорожчання відбудеться через підвищення Верховною Радою акцизів.
Із січня алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчають. Це стало результатом прийнятого парламентом закону про підвищення акцизу в середньому на 8,9%. У грошовому вираженні це означає, що пляшка чистого спирту подорожчає на 75 коп.

Сигарети без фільтра виростуть в ціні на 15-20 коп. за пачку і на 35-40 коп. подорожчають цигарки з фільтром.

Зі свого боку віце-президент Української торгово-промислової конфедерації (до неї входять і виробники спиртного і тютюну) В'ячеслав Сокерчак переконаний, що горілка подорожчає тільки в недорогому сегменті і то не більше ніж на 40-50 коп. А на преміальні сорти ціну навряд чи піднімуть, інакше народ перейде на "пальонку" і самогон. Ціни на пиво та вино, на думку Сокерчака, не зміняться.

Однак очікувати підвищення цін на спиртне і сигарети вже з 1-2 січня не варто, вважають експерти. Досвід показує, що приблизно ще 2 тижні після збільшення акцизу торгівля продає старі запаси, і ціни зміняться тільки до середини зими.

Також на 8,9% зростуть з 1 січня акцизи на бензин і дизпаливо: відповідно на 16 євро/т і на 3,7-8 євро/т. За словами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, бензин подорожчає до середини січня на 15-16 коп., а дизпаливо — на 4-8 коп.

Зі свого боку директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн прогнозує, що в січні ціни не зміняться — тільки з лютого. Мовляв, взимку знижується попит на паливо, і торговці сплатять акциз за рахунок свого прибутку.





На правах реклами