Ми у Facebook
10.01.2012, 11:42

Сьогодні євровалюта святкує 10-річний ювілей

Експерти прогнозують, що у 2012 році євро буде дуже нестабільним - може впасти навіть до 8 гривень.
Десять років тому євровалюта увійшла в обіг, і тепер нею користуються громадяни 17-х країн Європи.

Щоправда, до свого ювілею євро підійшов не в найкращій формі. Економісти стверджують, що це не вина самої валюти, її підкосила "світова криза".

У понеділок, 9 січня, європейська валюта опустилася до найнижчої за останні 16 місяців позначки відносно долара і досягла мінімуму за 11 років відносно єни.

Зниження євро триває вже більше місяця, і деякі фінансисти, зокрема, Джорж Сорос, вже роблять гучні заяви про швидкий занепад європейської валюти. Проте, коли йдеться про гроші, заяви зацікавлених осіб неминучі – коментують українські експерти і заспокоюють, що все не так критично.

По-перше, євро традиційно падає на початку року відносно долара і цим традиційно користуються спекулянти. По-друге, Німеччині – одному з локомотивів Єврозони, зараз зручний слабкий євро, бо за таких умов німецький експорт виграє на світовому ринку.

Але головна причина – політична. Найсильніші гравці Німеччина та Франція конкурують за лідерство, і цим дратують слабших партнерів, деякі з яких на межі фінансового краху. І цим теж тягнуть євроекономіку на дно.

Тож хоч ховати євро передчасно, але у 2012-му це буде найбільш нестабільна валюта.

"Є така ймовірність, що ми побачимо євро 8 гривень, може таке бути, але можемо бачити євро і 12 гривень. Єдине чого не буде – стабільної валюти – вона буде постійно падати, зростати", – заявив експерт.

Україна більше прив'язана до долара, тож хиткість євро на нашій економіці позначиться менше. Але спекулянти кризою скористаються, причому як фінансові, так і політичні.

"Будь-яка кризова ситуація – це найкращий період для тих, хто займається валютними спекуляціями на валютному ринку, на фондовому ринку. А політики, безумовно, особливо ті, які не відчувають відповідальності за стан країни, безумовно, вони будуть також спекулювати на цій темі", – впевнений експерт.

Це у свою чергу може викликати панічні настрої у населення, але поки що від них рятують свята.

Проте фінансисти радять людям зі слабкими нервами перевести заощадження в іноземній валюті у долари, золото або інші коштовні метали. А от грати на курсі, якщо ви не фахівець, може бути обтяжливо – і для гаманця, і для психіки.


Читайте також: Євро може втратити статус єдиної валюти Єврозони





На правах реклами