Ми у Facebook
12.01.2012, 16:03

Брейвік попереджав владу про теракт

Норвежець Андерс Брейвік, обвинувачений у подвійному теракті в липні 2011 року, попереджав правоохоронні органи про підготовку бійні за кілька місяців до трагедії.
Як стало відомо, Брейвік в березні минулого року зателефонував до Норвезького центру державних послуг і повідомив про те, що збирається розстріляти учасників молодіжного саміту Робочої партії Норвегії. Екстреміст не забув розповісти і про свій 1500-сторінковий маніфест, який він назвав "головним документом європейської культурно-консервативної революції".

Оператор, який прийняв дзвінок, зробив запис про погрози, які перерахував Брейвік, і навіть зафіксував ім'я чоловіка, номер його телефону і дату розмови. Але до поліції чомусь не звернувся.

Як зізнався голова Норвезького центру держпослуг Маргот Ваагдал, дані про дзвінок Брейвіка були виявлені вже після липневого теракту.

Цікаво, що Брейвік не обмежився березневим попередженням. У травні і червні він зробив кілька дзвінків до різних державних служб Норвегії, а також намагався поспілкуватися з представниками провідних політичних партій країни. Але його, вочевидь, не сприйняли серйозно. Чиновники виправдовувалися, що в них було "дуже мало інформації" про ці дзвінки, тому навіть після теракту вони не одразу пов'язали "тривожні сигнали" з бійнею.





На правах реклами