Ми у Facebook
17.01.2012, 10:05

Кого, коли і чому мають право виселяти з гуртожитків? [+ПОРАДИ]

Останнім часом у ЗМІ почастішали повідомлення про виселення людей з гуртожитків, у яких вони проживали тривалий час. До центру права Рівненського КВУ також почали звертатися громадяни з цією проблемою.
Зокрема, люди цікавляться, чи законними є спроби виселення їх з гуртожитків, де вони проживають кілька десятків років, і таке право отримали, працюючи на підприємстві, зареєстровані там і сплачують усі необхідні платежі.

Тож питання, на яких підставах і в яких випадках можна виселити людину з гуртожитку, роз’яснює юрист РОГО «Комітет виборців України» Мирослава Примак.

Почнемо з того, що в чинному законодавстві визначене коло осіб, на яких поширюється заборона виселення, переселення та відселення мешканців гуртожитків без попереднього надання їм (їх сім’ям) іншого житла, придатного для постійного проживання людей. Зокрема, таке право мають громадяни, які працюють на підприємстві і їм (та членам їхньої сім’ї) було надано кімнату в гуртожитку для проживання, про це виданий відповідний ордер і такі особи тривалий час (не менше п’яти років) зареєстровані та фактично проживають там і не мають іншого житла.

Виселення, переселення чи відселення громадян з гуртожитків відповідно до Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» допускається лише в разі визнання гуртожитку таким, що перебуває в аварійному стані або в стані, непридатному для проживання людей. Про це має бути прийняте рішення виконавчим органом відповідної місцевої ради на підставі обстеження в установленому чинним законодавством порядку стану гуртожитку (цілісного майнового комплексу чи його відокремленої частини) з наступним затвердженням сесією цієї ради.

Варто зазначити, що усім мешканцям гуртожитку, визнаного аварійним чи непридатним для проживання людей, у порядку, зазначеному частиною першою цієї статті, терміново надається інше, придатне для тимчасового проживання людей житло тим органом місцевого самоврядування, який представляє інтереси територіальної громади, де розміщений такий гуртожиток.

Тому, якщо Вас хочуть виселити з гуртожитку, право на який Ви отримали в установленому законодавством порядку, та не дають взамін іншого житла, придатного для постійного проживання людей, або ж цей будинок не визнавався таким, що перебуває в аварійному чи непридатному для проживання людей стані, то такі дії суперечать вимогам Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків».

Звертаю увагу, що сфера дії зазначеного Закону поширюється на гуртожитки, які є об’єктами права державної та комунальної власності, крім гуртожитків, що перебувають у господарському віданні чи в оперативному управлінні військових частин, закладів, установ та організацій Збройних Сил України, інших військових формувань, утворених відповідно до закону, Міністерства внутрішніх справ України та державних навчальних закладів.

Дія цього Закону не поширюється на гуртожитки, що знаходяться у приватній власності, крім гуртожитків, що було включено до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації).

Для захисту свого права на житло існує досудовий та судовий порядок. За згодою сторін спору досудово можна вирішити питання в комісії із забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків, яка має діяти при місцевій раді. Судовий захист права відбувається шляхом подання позовної заяви в порядку цивільного судочинства до місцевого суду.

Однак варто пам’ятати, що кожен випадок треба розглядати індивідуально. Адже в будь-якій конкретній ситуації можуть бути свої окремі нюанси. Тому в таких випадках для ефективного захисту своїх прав краще радитися з кваліфікованими юристами.





На правах реклами