Ми у Facebook
31.01.2012, 14:52

На Рівненщині всеукраїнський фестиваль колядок і щедрівок провели... в онлайн-режимі

VII Всеукраїнський фестиваль колядок і щедрівок відбувся 28 січня у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія».
Учасників фестивалю, який проходив на базі Острозької академії вже всьоме поспіль, привітали міський голова Острога Олександр Шикер та декан гуманітарного факультету НаУ "Острозька академія", доктор педагогічних наук, професор, настоятель студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Василь Жуковський.

- Різдвяні свята зазвичай супроводжуються радісними піснеспівами, колядками, щедрівками, в яких прославляють Господа Ісуса Христа та Пресвяту Богородицю, - зауважив Василь Жуковський. - Ось і сьогодні проводиться фестиваль колядок і щедрівок, на який до нас завітали колективи з різних міст. Особливістю цього фестивалю є те, що він проходитиме в он-лайн режимі, відтак, його зможуть побачити не лише в Україні, а й за кордоном.

У числі перших у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького виступили колективи з міста Острога, зокрема хор «Благовість» та дитячий хор студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Національного університету «Острозька академія» під керівництвом Юлії Полонської, дует бандуристів та тріо баяністів Острозької дитячої музичної школи.



Також своїми піснеспівами глядачів радував хор Свято-Покровського храму з міста Кузнецовська та самодіяльний аматорський народний хор «Джерело» із села Плоске Острозького району.

До речі, для "Джерела" з Плоского виступ на фестивалі в Острозі став, можна сказати, щасливою прикметою - рік тому саме виступ на аналогічному фестивалі в академії став для сільського вокального колективу першим концертним виїздом узагалі, а вже у грудні минулого року цей хор отримав почесне звання народного.

Народний хор із с.Плоске Острозького району
Народний хор із с.Плоске Острозького району


У академічному храмі також радо вітали колективи з Кременця (Тернопільська область), Нетішина (Хмельницька область), Млинова (Рівненська область). Крім цього, на фестиваль завітав хор студентів Київської православної духовної академії зі столиці та дитяча хорова капела «Зоринка» з міста Тернополя.

Ось які враження залишились у тернополян від виступу на фестивалі в Острозі:

- Виступ творчих колективів школи «Зоринка» у храмі Острозької академії тривав майже годину, – розповіла інтернет-виданню "Тернопільська липа" керівник Народної хорової капели «Зоринка» Анжела Доскоч. – Цього року глядачів зібралося стільки, що ніде було й яблуку впасти. Але всі надзвичайно щиро сприйняли те, як співали наші діти. Загалом, у залі панував величезний емоційний накал, що створювало особливу ауру серед присутніх... Поява нашої капели стала своєрідним «екватором» програми...

Виступає тернопільська "Зоринка"
Виступає тернопільська "Зоринка"


- На концертах, які відбуваються в приміщеннях храмів, не прийнято аплодувати, та для «Зоринки» присутні таки не змогли стримати оплесків, – приєднався до розмови директор Тернопільської дитячої хорової школи "Зоринка", заслужений працівник освіти України Ізидор Доскоч. - В тих аплодисментах відчувалися турбота, тепло до наших дітей, якими глядачі хотіли передати емоції, що неможливо було навіть виразити словами. Виступ «Зоринки» настільки органічно влився в світлу, піднесену атмосферу фестивалю, що здавалося – це справжнє дійство, участь у якому бере цілий зал. Діти вийшли на сцену, почали співати, і відразу встановилася така тиша, що було чути тільки, як схвильовано дихає вся аудиторія...

На згадку про фестиваль, як повідомляє веб-сайт Острозької академії, кожний з учасників дійства отримав диплом та книгу острозького поета і журналіста Олеся Ундіра «Божественний храм душі».



Фото з сайтів Острозької академії, "Тернопільська липа" та "Волинь"





На правах реклами