Ми у Facebook
01.02.2012, 11:15

Як вимушені канікули перетворити на свято [+ПОРАДИ]

Останніми роками для учнів шкіл вимушені канікули посеред зими вже майже стали традицією. І вже неважливо, чи це карантинні канікули, чи скасування занять через низьку температуру - для батьків проблема залишається одна: чим зайняти дитину на період такого "домашнього арешту".
Вимушені канікули — не радість ні батькам, ні дітям. Бо одні мами сушать голову, з ким залишити малечу: відпрошуються з роботи, домовляються з бабусями й сусідами… Інші — чим зайняти старших дітей. А водночас більшість школярів нудяться від самотності чи безділля, "прип’яті" вдома забороною гуляти через мороз, зустрічатися з друзями, дивитися телевізор і розважатися комп’ютерними іграми.



Проте мудрі батьки елементарно можуть перетворити вимушені канікули своїх дітей на свято, а той же комп’ютер — на свого союзника й помічника у їхньому вихованні й розвитку. І при всьому цьому зберегти репутацію сумлінних працівників в очах керівництва.

Куди дитину подіти і як з роботи не "полетіти"?
Залишати дітей самих вдома - не найкращий вихід. Якщо є така можливість - можна викликати із села бабусю, аби за онукою пригледіла.

Поцікавтеся, як із цієї ситуації виходять колеги, сусіди, знайомі. Можливо у сусідки також двоє дітей, а в молодої пари, що поверхом нижче — чотирирічна донечка. Запропонуйте скооперуватися й сидіти з малими по черзі. Так і на заробітку менше відіб’ється, і няні дорогої шукати не доведеться. Хоча няню можна й не за газетним оголошенням наймати. Краще, радять досвідчені мами, попитати у знайомих. Може, в когось донька-старшокласниця чи студентка, котрі не проти на десятку-дві розбагатіти.



Найбільший ворог щастя — нудьга
Вимушені канікули — прекрасна можливість підтягнути навчальні предмети, в яких дитина "плаває". Добрий учитель мав би також цим скористатися й усе ж дати школярам додаткові завдання на канікули. Адже вчитися — завжди вчасно й доречно. І зовсім не обов’язково змушувати дитину розв’язувати задачі з підручника. Нині є безліч цікавої додаткової літератури з різних дисциплін, особливо для молодших школярів. Завдання в них побудовані таким чином, що дитина, розмальовуючи, шукаючи розбіжності на картинках, розв’язуючи ребуси, мандруючи лабіринтами, не тільки розвиває уяву, тренує пам’ять, а й повторює, закріплює знання, отримані на уроках.

На канікулах батькам важливо не переборщити, навантажуючи дитину, бо це може спричинити стрес, агресію тощо, але й не потурати в байдикуванні. Адже школяр може настільки розслабитися, що початок навчання обернеться для нього стресом.

Зрозуміло, що чим доросліші діти, тим важче їх чимось зацікавити. Тут допоможе тільки спілкування, увага до дитячих захоплень, переживань і спільні, цікаві для всіх заняття. Коли дитина, навіть доросла, весь день удома сама, вечір батьки просто зобов’язані присвятити їй. Запишіть кілька цікавих фільмів, перегляньте їх разом, обговоріть. Знайдіть книгу, за якою знятий кінофільм, що сподобався дитині. Таким чином ви ще й підігрієте її інтерес до читання. Поцікавтеся, в які комп’ютерні ігри грають ваші діти. Спробуйте запропонувати їм кілька навчально-пізнавальних забав, обмежте доступ до інтернету.



Значно легше організувати дозвілля малятам-дошкільнятам. Наприклад, дітям можна влаштувати цікаві канікули, не виходячи з дому і з мінімумом зусиль. Вони зазвичай скучають за садком тому, що там цікаво. Тож подбайте, щоби їм було цікаво вдома.

Обов’язково щодня читайте казки, малюйте, ліпіть, витинайте. Можна погратися з малюком у дитячий садок, вихованцями якого стануть улюблені іграшки. Хай він побуде вихователем, хай відчує себе дорослим. Якщо вам не дуже хочеться гратися з ляльками, то залучайте дитину до своїх справ. Нехай допоможе вам полити вазони, приготувати обід, поприбирати.



Влаштуйте дитині цікаву екскурсію… квартирою. Перегляньте разом сімейний фотоальбом. Зрештою, вигляньте за вікно. Хай малюк розкаже, що й кого він там бачить, як змінилася природа за день тощо. Це розвиває спостережливість і формує навички зв’язного мовлення. Добре, якщо у вашому домі живе якась тваринка й дитина турбується про неї. Якщо ні, годуйте птахів на вулиці. А ось перегляду мультиків можна присвятити не більше години на день. Грі за комп’ютером — 15-20 хвилин.

Чим би дитя не бавилось - головне робити це разом
Психологи радять приділяти якомога більше часу дозвіллю з дітьми. Для дітей найкращий подарунок - це увага і любов батьків. Повірте, дитині головне знати, що мама і тато її люблять.

А за спільною справою це проявляється ще краще. Наприклад, оновіть інтер'єр своїми силами і руками. Разом. Це надасть зближуючу дію. Нехай дрібниці, але в будинку завжди є що зробити. І обов'язково разом. Важливо мотивувати дитину, займатись корисними справами, хоча б для свого здоров’я.



Також дуже добре впливає на покращення фізичного та психологічного стану - плавання. Починати можна в будь-якому віці. Плавання - це здоров'я та відпочинок. Уміння плавати може врятувати дитині життя. Або спортивні секції в гімнастичному залі. Заняття дають дитині простір для дослідження. Підходять як вид дозвілля в зимовий час. Крім того, дають хороший привід батькам завести нових друзів серед таких же батьків.

Також варто звернути увагу на танцювальні гуртки. Вони, в свою чергу, розвивають поставу, музичні здібності та творче мислення, а також впевненість у собі.

Взагалі-то, будь-які гуртки та секції по-своєму гарні. Головне, щоб вони подобалися не тільки Вам, але й Вашій дитині. Прохання: не прагніть зайняти весь вільний час дитини. Адже для дитини дуже важливо мати вільний час. Саме в цей час вона пізнає світ та розмірковує про різні речі (про щось важливе, про всякі дрібниці). Але якраз на роздуми про важливе у неї і має бути час. Тому батьки не повинні займати весь час дитини.

Читайте також:
У Рівному з понеділка через морози закривають школи та дитсадки [ОНОВЛЕНО]
Де на Рівненщині через мороз припинено навчання?





На правах реклами