Ми у Facebook
01.02.2012, 17:44

Рівненські тренди-2012: теми для Нового року

Почався лютий — і ми, здається, вже повністю “втягнулись” у новий рік, звикли, що живемо у 2012-му. OGO.ua вирішило проаналізувати, про що найчастіше говоритимуть на Рівненщині цьогоріч. А для цього — визначили дев'ять рівненських трендів-2012.
Одне зі значень модного останнім часом слова “тренд” - актуальний найближчий короткостроковий напрямок розвитку певної сфери; тенденція, яка періодично повторюється. Зрозуміло, що для кожного головні теми розмов будуть своїми — залежно і від сфери інтересів, і від галузі діяльності. Наш перелік жодним чином не претендує на вичерпність, але декілька актуальних напрямків для Рівненщини, тем на перетині місцевого і загальноукраїнського та навіть світового, все ж спробуємо окреслити. Такі собі орієнтири в прийдешньому інформаційному просторі-2012.


Автовокзал на Луцькому кільці
У 2012-му в Рівному може з'явитись ще один автовокзал — у районі Луцького кільця. Будівництво нової автостанції має стати першим етапом спорудження оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шелен". Ініціатори будівництва сподіваються, що після відкриття ринку Рівне може стати одним із центрів торгівлі квітами та сільгосппродукцією.

У Рівному збудують нову автостанцію та оптовий ринок

Скептикам можна нагадати, скільки сумнівів в інтернеті дехто висловлював напередодні відкриття автостанції “Чайка”... Нині дивно й згадати. Напевно, це доля всього нового — викликати спочатку спротив консерваторів, аби потім, з часом, заперечення змінювалось подивом: а що ж, мовляв, такого в тому, що колись так критикували? Така вже людська натура... У Львові, приміром, історичні хроніки зафіксували свого часу цікавий факт: одна місцева жителька, на знак протесту проти появи в місті трамваїв, привселюдно показала першому львівському трамваєві... власні сідниці. Потім з'ясувалось, що за “проявом активної громадянської позиції” стояв банальний “шкурний інтерес”: чоловік львів'янки працював візником і, з появою трамваю, міг втратити шмат роботи й, відтак, заробітку...

Дивлячись на декого з нинішніх “борців за правду”, чомусь згадується ця тітонька...


Вибори
Для рівнян, які мають стосунок до політики або політиків, осінь буде не менш спекотною за літо - 28 жовтня на нас очікують вибори до Верховної Ради.

Цьогоріч восени на нас знову чекатиме похід до виборчих урн
Цьогоріч восени на нас знову чекатиме похід до виборчих урн


Прогнозувати, хто піде в депутати на Рівненщині, в рамках цього матеріалу не будемо — відсилаємо допитливих до статей, які ми присвятили виборчій темі раніше.

Губернатор Рівненщини не піде в депутати

ОГО проаналізувала новий закон про вибори депутатів Верховної Ради

Передвиборчий прогноз для Рівненщини

Зауважимо лише, що на Рівненщині на виборах-2012 витратять гроші десь не більше сотні людей (майбутні кандидати-мажоритарники в 5 округах), а ось зароблять, так чи інакше, - набагато більше. Хтось друкуватиме листівки, хтось їх розноситиме, хтось мерзнутиме в агітаційних наметах, хтось сидітиме на дільницях, хтось робитиме каву штабістам, хтось в цей час писатиме агітаційні статті чи зніматиме відеоролики, хтось розміщуватиме їх у ЗМІ... Ну і так далі. Так що не така вже погана це річ — вибори.


Євро-2012
За влучним спостереженням когось із столичних журналістів, фраза “у рамках підготовки до Євро-2012” - універсальний аргумент для доцільності витрачання бюджетних коштів ледь не на будь-який проект. Щоправда, дорогу від Луцька до Рівного “під соусом” підготовки до Євро відремонтувати поки що не вдалося — трасу вилучили з відповідного переліку об'єктів. Але керівник Рівненщини пообіцяв попросити в уряду гроші на ремонт луцької траси і цьогоріч - разом із волинськими колегами.

Поки що відремонтувати луцьку трасу "під соусом" підготовки до Євро-2012 не вдалося
Поки що відремонтувати луцьку трасу "під соусом" підготовки до Євро-2012 не вдалося


Опосередкованість впливу Євро-2012 на Рівненщину — очевидна: навряд чи футбольні фанати зацікавляться туристичними маршрутами, які в області розробили до Євро, а європейські вболівальники поселяться у студентських гуртожитках, які цьогоріч спішно вивільнять раніше звичного строку. Утім, конкретним людям і конкретним галузям на Рівненщині спортивна подія року справді принесе цілком конкретну користь.

Приміром, частина місцевих міліціонерів отримали змогу вдосконалити знання англійської, завдяки співпраці керівництва обласної міліції з Національним університетом “Острозька академія” та Рівненським державним гуманітарним університетом. А нещодавно, за сприяння Острозької академії, для правоохоронців випустили й українсько-англійський розмовник, який має стати у пригоді під час Євро.

Ректор НаУ "Острозька академія" Ігор Пасічник та тодішній начальник УМВСУ в Рівненській області Олег Сало після підписання договору про співпрацю у вивченні міліціонерами курсу «Англійська мова для працівників правоохоронних органів»<br />
Ректор НаУ "Острозька академія" Ігор Пасічник та тодішній начальник УМВСУ в Рівненській області Олег Сало після підписання договору про співпрацю у вивченні міліціонерами курсу «Англійська мова для працівників правоохоронних органів»


Із введенням у дію у Рівному нового навчально-виробничого комплексу з гуртожитком Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості область отримала можливість підготувати до Євро-2012 фахівців сфери туризму, готельного господарства та ресторанної справи. За нинішньої активної міграції на ринку праці, ніщо не завадить випускникам працювати в тих регіонах, де справді відбуватимуться заходи Євро-2012, тим більше, що серед них будуть і представники інших областей.

Зрештою, так само ніщо не завадить енергійним та ініціативним рівнянам знайти і свій шматочок заробітку на “Євро” - дехто, приміром, уже давно займається виготовленням відповідних тематичних сувенірів. А хтось просто планує отримати нові враження, попрацювавши під час чемпіонату волонтером.

Студентка НаУ "Острозька академія", фіналістка проекту "ТОП-20: найуспішніші студенти Рівненщини" Ліна Тимощук під час Євро-2012 планує попрацювати волонтером у столиці
Студентка НаУ "Острозька академія", фіналістка проекту "ТОП-20: найуспішніші студенти Рівненщини" Ліна Тимощук під час Євро-2012 планує попрацювати волонтером у столиці


Про “поїхати на футбол” ми й не говоримо — це само собою... Як і про прогнозоване збільшення виручки у різноманітних закладах громадського харчування — головне, аби телевізор показував...


Льодовий палац
У 2012-му в Рівному має з'явитись льодова арена олімпійського зразка на 400 місць для занять зимовими видами спорту. Принаймні в цьому запевнив журналістів на прес-конференції наприкінці 2011-го голова облдержадміністрації Василь Берташ. Поле майбутнього льодового палацу, який має стати першою чергою великого спорткомплексу, про необхідність бдівництва якого в Рівному говорять не один рік, обіцяють обладнати за євростандартами, аби тут можна було проводити змагання і з фігурного катання, і з хокею. для зимових видів спорту.

У Рівному таки буде льодовий палац

Збудувати льодовий палац мають на вулиці Макарова, неподалік “МЕТРО”. Вартість його сягне 35 мільйонів гривень, фінансування має здійснюватись переважно з держбюджету. Обладнання для майбутньої арени, кажуть, вже доставлене в Україну. За інформацією “Рівне вечірнє”, наше місто Рівне стало учасником проекту державного підприємства «Льодові арени», яке вже будує такі ж палаци в Дніпропетровську, Донецьку, Сумах та у Києві.

Проект майбутнього палацу спорту в Рівному, складовою частиною якого має стати льодова арена
Проект майбутнього палацу спорту в Рівному, складовою частиною якого має стати льодова арена




Скептикам, які мають сумнів у ймовірності такого швидкого будівництва “з нуля”, можна нагадати про такі “ударні будови” новітньої історії Рівненщини як культурно-археологічний центр у Пересопниці та друга черга онкодиспансеру. Як кажуть, будуть гроші — за освоєнням діло не стане. Не буде — сходіть подивіться на стадіон “Авангард”...


Макдональдс
Те, про що у Рівному періодично говорили впродовж останніх десяти років, нарешті станеться: навесні до міста таки прийде всесвітньовідома мережа ресторанів швидкого харчування «McDonald’s». Рівненський “McDonald’s” площею близько півтисячі квадратних метрів відкриється на першому поверсі торговельного центру “Злата плаза”. Власників закладу можна привітати з вдалим маркетинговим кроком: “McDonald’s”, у комплексі з ковзанкою, запроектованою під цілорічне використання, має шанс надійно закріпити за цим місцем імідж головного місця “тусовки” рівненської молоді.

У Рівному відкриють "McDonald’s"

Раніше де тільки не “розміщували” у чутках і неофіційних розмовах рівненський “McDonald’s”: на площі біля залізничного вокзалу, за кінопалацом “Україна”, поруч з автостанцією “Чайка”... Врешті-решт, через півтора десятки років після появи “McDonald’s” в Україні (травень 1997-го), мережа прийде до Рівного. Можна довго критикувати подібні заклади, що, імовірно, і зроблять автори коментарів під цим матеріалом. Але факт існування в світі близько 33 тисяч ресторанів під цим брендом говорить сам за себе. Як і високі стандарти обслуговування, яких часом так бракує місцевим “кафешкам”. Не подобається комусь “американська їжа” - так нехай хоч подивиться, як люди працюють...


Нові виробництва
Попри розмови про наближення нової хвилі кризи (після того, як нас лякали кризою в 2008-му і 2009-му, “страшилки” сприймаються якось легше: комусь - говорити про кризу, а комусь в той час і працювати треба), цьогоріч в області планують відкривати нові виробництва та переоснащувати деякі існуючі. І фабрикою з виробництва шаурми в Гощанському районі цьогоріч усе не обмежиться.

На Рівненщині відкрили першу в Україні фабрику шаурми

Так, уже на найближчий час заплановане відкриття меблевої фабрики на ВАТ «Рівнесільмаш» у Квасилові Рівненського району. Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Володимир Новак, нині інвестори завозять у реконструйовані приміщення імпортне обладнання для виробництва меблів та меблевих тканин.

Американський власник переорієнтовує “Рівнесільмаш”

У Радивилівському районі на ТзОВ “Радивилівмолоко” заплановане встановлення лінії з виробництва голландського сиру потужністю 500 кг на добу. На ТзОВ “Юрмія” у тому ж такі районі запланували впровадження вакуумної упаковки м’яса (потужністю 1 тонна за зміну). А на Сарненщині в планах - введення цеху із оцинкування дрібних деталей потужністю 1 тис. тонн деталей на рік на ТзОВ «Завод металевих виробів».

Триває реконструкція й на ПАТ „Рівненська фабрика нетканих матеріалів”, що в перспективі дозволить забезпечити потребу в геотекстилі галузь будівельних матеріалів.

На Рівненському льонокомбінаті торік запрацювала єдина в Україні лінія з повного циклу виробництва трикотажного полотна, а вже нинішнього року заплановано збільшити випуск цієї продукції до 10 тонн за добу.

Льонокомбінат знову запрацював

Робота відродженого Рівненського льонокомбінату у 2012-му набиратиме подальших обертів
Робота відродженого Рівненського льонокомбінату у 2012-му набиратиме подальших обертів


Триває й переоснащення промислових гігантів ВАТ «Рівнеазот» та ПАТ «Волинь – Цемент». На першому з підприємств, зокрема, планують введення в дію двох агрегатів азотної кислоти, уніфікованої комплектуючої лінії та складу азотної кислоти, а також установки утилізації пари з агрегатів аміаку та азотної кислоти.


Олімпіада
Майже відразу після Євро-2012 на нас чекатиме ще одне масштабне спортивне видовище - XXX Літні Олімпійські ігри, які пройдуть у Лондоні з 27 липня по 12 серпня. Якщо не рахувати нечисленних рівнян, яким статки дозволять відвідати олімпійські арени Туманного Альбіону, на лондонські спортивні баталії ми дивитимемось по телевізору або в інтернеті. Втім, це ніяк не завадить нам вболівати за “своїх” - і за українську збірну взагалі, і за спортсменів, які представлятимуть на Олімпіаді Рівненщину.

Нещодавно голова Державної служби молоді та спорту України Равіль Сафіуллін підписав наказ, яким затверджено список спортсменів, які включені до числа кандидатів на участь у Іграх ХХX Олімпіади у Лондоні. Проаналізувавши 32-сторінковий документ, ми знайшли загалом 12 спортсменів, пов'язаних із Рівненщиною. Зокрема, до числа кандидатів на участь у лондонській олімпіаді увійшли такі рівненські спортсмени як легкоатлети Вадим Слободенюк (3000 м з перешкодами), Іван Бабарика та Олена Бурковська (марафон), веслувальники Олександр Максимчук, Петро Крук та Вадим Ціпан, стрільці Олег Омельчук та Оксана Камінська та інші.

Срібна медаль за збірну України додалась до колекції нагород рівненського пістолетника Олега Омельчука після Чемпіонату Європи у норвезькому Меракері на початку 2010 року
Срібна медаль за збірну України додалась до колекції нагород рівненського пістолетника Олега Омельчука після Чемпіонату Європи у норвезькому Меракері на початку 2010 року


Інтерв'ю з рівненським спортсменом Олегом Омельчуком


Перепис населення
Наприкінці 2012-го нас мають порахувати. Останній всеукраїнський перепис населення проходив у грудні 2001-го, а до того нас переписували ще тоді, коли Україна перебувала у складі СРСР — у 1989-му.

Якщо перепис відбудеться за планом, то вже наступного року ми матимемо змогу набагато точніше відповідати на запитання, яке періодично виникає в розмовах з жителями інших міст, особливо сусідніх обласних центрів - “А скільки у вас у Рівному жителів?” Звісно, ніхто не заважає і нині впевнено відповісти: “Приблизно 250 тисяч”, але дані перепису — це аргумент, як не крути, вагоміший — і в плані свіжості, і з точки зору офіційності статусу.

Востаннє рівнян переписували ще взимку 2001 року
Востаннє рівнян переписували ще взимку 2001 року


Щодо чисельності населення всієї області, то, за останніми даними, нас на Рівненщині приблизно 1 мільйон 150 тисяч. При цьому жінок — приблизно 54%. Маємо найвищі показники народжуваності і один із наймолодших в Україні показників середнього віку населення загалом. Статистика знає і те, що першу дитину пересічна жителька Рівненщини народжує в середньому в 23 з половиною роки.

Думається, після перепису ми матимемо набагато більше свіжої та вартої узагальнення інформації про те, які ми — рівняни. Звісно, про свої справжні доходи люди навряд чи масово розкажуть всю правду, а ось на більш нейтральні питання цілком очікувано дадуть більш-менш точні відповіді.


Сміттєзавод
Цьогоріч поблизу Рівного, на землях Шпанівської сільської ради, має запрацювати сміттєпереробний завод. Як обіцяє міська влада, з його запуском більшу частину рівненського сміття не відправлятимуть на сміттєзвалище, а сортуватимуть і перероблятимуть на пальне. Яке, в свою чергу, використовуватиметься на цементному виробництві у Здолбунові. А нинішній смітник обіцяють накрити землею і засадити рослинами.

Відкриття сміттєпереробного заводу обіцяють цьогоріч
Відкриття сміттєпереробного заводу обіцяють цьогоріч


Рівненський сміттєпереробний завод запрацює у 2012. Сміттєзвалище закопають



У Рівному визначили, хто будуватиме сміттєпереробний завод


...Ну, а десяту тему року, що владно вступив у свої права, розпочавши свій другий календарний місяць, нехай кожен із читачів допише сам. Адже інформаційний простір у кожного свій, власний, і "живе" в ньому не лише те, про що говорять з телеекранів та пишуть в інтернеті й на сторінках газет, а й усе те, що складає власний, особистий, і насправді - найважливіший світ для кожного з нас!







На правах реклами