Ми у Facebook
08.02.2012, 12:17

Як у Рівному нараховуватимуть квартплату

Реформа ЖКГ у Рівному набирає обертів. Уже за два тижні рівняни отримають платіжки із новими тарифами на кварплату. У місті вже порахували, кому від таких змін буде краще, а кому ні та як цей негатив звести до мінімуму.
Із 1 лютого квартплата у Рівному буде розраховуватись для кожного будинку окремо, чого раніше не було.

Як і передбачалося, найбільше "вдарять" зміни по малих будинках. Наприклад, як зазначив міський голова Рівного Володимир Хомко, на вулиці Винниченка, 2, де є три квартири, квартплата становила 0,50 грн за метр квадратний. Нині ж мешканцям доведеться сплачувати по 1,16 грн за метр квадратний.

— Нас особливо турбує ріст квартплати у малих будинках, — зазначив міський голова. — Аби ці зміни не були настільки відчутними, ми повертаємо до старого рівня плату за користування ліфтами. Збільшення не буде взагалі. Щоб знівелювати найболючіші моменти, ми створили робочу групу, в яку увійшли і представники виконавчої влади, і громадськість.

За словами міського голови, комунальники мають обійти всі малі будинки, зустрітися з їх представниками і запропонувати відмовитися від послуг, які дають найбільший ріст: поточний ремонт будинку і прибираня прибудинкової території.

— Як правило, у таких будинках (це здебільшого одноповерхові будинки на старих вулицях) живуть одна-дві сім’ї. Вони і так роблять цей ремонт за свій рахунок, а тому думаю, що більшість із них погодиться відмовитися від цих послуг. Ми залишимо тільки ремонт водопроводу чи каналізації, того, що пов’язано з можливою аварією, тобто такі витрати, які людина не може передбачити, — каже Володимир Хомко. — Найбільший ріст квартплати помітний у гуртожитках, де своя система її нарахування. Тому, можливо, будемо дотувати гуртожитки з міського бюджету, бо їх не так багато.

Що ж стосується прибудинкових територій, то мешканці самі повинні стежити за тим, аби до будинку не "приписали" зайве. Адже ЖКП мають переукласти з мешканцями договори, в яких, за словами начальника міського управління ЖКГ Івана Геми, мають бути прописані прибудикова територія, перелік тих послуг, які будуть надаватися, і періодичність їх надання.

— Якщо мешканці платять за прибирання сходових кліток, а це не відбувається, то вони не мають мовчати, — переконаний ідейник введення побудинкових тарифів у Рівному голова правління Центру "Соціальне партнерство" Сергій Пінчук. — Гроші можуть бути витрачені тільки на це, і мешканці можуть робити перерахунок. Тобто треба зателефонувати в ЖКП і повідомити, що послуга не надається, запросити представника ЖКП для складання акта. Якщо він не прийшов, через два дні мешканці можуть самі скласти акт і занести його в ЖКП. Це вже підстава для перерахунку, а отже сплата за послугу має бути меншою. Аби проконтролювати свій тариф, найперше треба звернутися до ЖКП і поцікавитись, яку прибудинкову територію "намалювали" їм для будинку для прибирання. Аби чітко розуміти, що саме це має прибиратися, що вам не включили якийсь інший двір, шмат парку чи дорогу, яка до будинку не має жодного відношення. І таке інше. Сподіваюся, що побудинкові тарифи активізують мешканців, щоб вони краще стежили за тим, як витрачаються їхні гроші.

Віднайти шляхи нівелювання суттєвого стрибка цін мають найближчим часом, щоб люди отримали платіжки із прийнятними цифрами.





На правах реклами