Ми у Facebook
09.02.2012, 17:43

Що новенького побачать рівняни на кіноекранах цього року

Цього року на кіноекрани має вийти понад 20 стрічок, знятих в Україні. Творці більшості з них серйозно налаштовані на успіх в прокаті: тут і "карпатський хорор", і суміш чорної комедії та психоаналізу, і навіть перший український мультик у форматі 3D "Микита Кожум’яка" – своєрідна відповідь серії російських мультфільмів про трьох київських богатирів.
На початку тижня Державна агенція з питань кіно презентувала каталог Ukrainian film guide 2011-2012. Як відзначила голова Держкіно Катерина Копилова, цей каталог є повним зібранням того, що зараз відбувається в українській кіноіндустрії.

Ми уважно переглянули каталог, аби з’ясувати, що новенького побачать українці на кіноекранах.

Вже у лютому за підтримки Держкіно на екрани країни має вийти стрічка Валентина Касяновича "Звичайна справа" про психотерапевта, що мріяв стати поетом. На лютий також заплановано випуск стрічки "Легка, мов пір’їнка", – першого українського фільму, зробленого… для Нігерії. У центрі сюжету картини – історія кохання українського скінхеда й дівчини-африканка. Остання навчається у медінституті, але мріє про кар’єру співачки.

На травень запланована прем’єра картини "Чемпіони з підворіття" – стрічки про українську команду безхатченків, що перемогла на чемпіонаті світу з вуличного футболу серед бездомних у Мілані 2 роки тому.

Цього року вперше має з’явитись український фільмів жахів, знятий у форматі 3D – стрічка "Синевир" від режисерів Олександра та В’ячеслава Альошечкіних. Картина розкаже про чудовисько, яке мешкає поблизу відомого озера у Карпатах. Стрічка має вийти на екрани влітку 2012 року. Ще одна картина із "карпатською аурою" – "Тіні незабутих предків". Її герої шукатимуть у горах мольфарів і на собі відчують усю містичність Карпат. Стрічка має з’явитись у жовтні цього року.

На цей рік заплановано і низку прем’єр документальних картин. Зокрема, у жовтні очікується вихід стрічки "Отаман українського кіно" про кінорежисера та сценариста Володимира Денисенка. У листопаді має побачити світ стрічка "І знову я лечу до сонця", що оповідатиме про видатну українську співачку Марію Стефюк. А от прем’єра картини "Костянтин Степанков. Спомини після життя", також знятої за підтримки Держкіно, запланована на червень наступного року.

Прикметно, що одразу три стрічки планує найближчим часом випустити один із найбільш провокаційних українських режисерів Олександр Шапіро. У травні на екрани має вийти картина "Апартаменти", що розповідає про двох двадцятирічних сестер, які потрапили у вир дивних подій. Сам режисер каже: "Апартаменти" – це суміш чорної комедії та психоаналізу, де головні питання, що займають кожного живе, подані від імені стилю, ім'я якому мінімалізм. Герой в стані гіпнозу бродить порожніми відсіками апартаментів, б'ється головою об декорації, випробовується на міцність болем, і все це тільки з однією метою – відшукати себе, виділити себе з порожнечі. А дивні психотерапевти – головні героїні – допомагають йому в цьому, паралельно розбираючись в собі".

У березні той же Шапіро має намір представити публіці документальну стрічку "Нахман", в якій йдеться про святкування Рош-а-шана (єврейського нового року) в українській Умані. Крім того, режисер працює над документальною картиною "Семінар", що має стати підсумком майстер-класів і занять, проведених самим режисером. Ідея полягає у тому, аби 18 людей, далеких від кінематографа, зняли повнометражний фільм.

З-поміж документальних картин також можна виділити стрічку "Красна Маланка" про традиції святкування Маланки у румунському селі Красна.

Цього року в Україні заплановані і кілька анімаційних прем’єр. У липні має вийти мультфільм "Ескімоска", а у листопаді за підтримки Держкіно має з’явитись картина Ірини Смирнової "Птахи". Один з найвідоміших українських мультиплікаторів Степан Коваль ("Злидні", "Щедрик", "Йшов трамвай №9") цього року має намір представити перший сезон (5 серій) анімаційного серіалу "Професіонали", де він виступить і режисером, і автором сценаріїв. Мультики оповідатимуть про веселих тваринок, які щосерії змінюватимуть професії. У вересні ж за підтримки Держкіно на екрани країни має вийти анімаційний фільм "Микита Кожум’яка", що розкаже про пригоди сина богатиря. Стрічка має стати першим українським мультиком у форматі 3D.

Окремо слід відзначити кілька стрічок, які Україна знімає в ко-продукції з іншими країнами. Так, у листопад цього року на екрани має вийти документальний польсько-український альманах "Поза Євро". Крім того, на цей рік запланована прем’єра стрічки "Dau" про видатного харківського вченого Лева Ландау. Картину знімають одразу шість країн: Україна, Росія, Великобританія, Німеччина, Франція, Швеція. Кінокартину "Люксембург" про сьогодення зони відчуження навколо Чорнобильської АЕС Україна знімає спільно із Росією. Режисером стрічки виступив Мирослав Слабошпицький. Він разом із Марком Гресем також написав і сценарій картини. Фільм має вийти на екрани у жовтні 2012 року.

І одна з найбільш очікуваних прем’єр року з осені 2012 наразі перенесена на наступний рік. У травні 2013 на кіноекранах має з’явитись стрічка "Параджанов", участь у створенні якої беруть Україна, Франція, Вірменія, Грузія, Норвегія. Роль геніального режисера виконає француз вірменського походження Серж Аветікян. Постановкою фільму займаються володар Золотої пальмової гілки Канського кінофестивалю 2010 року (за короткометражний фільм "Собачі історії") Серж Аведикян та українка Олена Фетисова.






На правах реклами