Ми у Facebook
16.02.2012, 17:05

Як рівненська журналістка "прощалася з м’ясом" [БЛОГИ]

На вулицях на мотузках для білизни розвішана спідня білизна, колготки та панталони... Це так у Бонні розпочинається карнавал. А карнавали для Заходу означають те саме, що для нас Масляна - прощання із зимою та початок Великого посту. "КАРНАВАЛ" в перекладі з італійської означає "прощавай, м’ясо".
Власне, у Німеччині карнавал святкується лише у землі Норд-Райн Вестфалія, а саме розпочинається у Бонні (з кульмінацією 16 лютого - цей день у німців називається Weiberfastnacht - "бабський четвер"), а закінчується у Кельні в понеділок, 7 березня (цей день називається Rosenmontag - трояндовий або божевільний понеділок).

Не дивно, що німецький карнавал збігається із всесвітньо відомим Венеціанським карнавалом, адже карнавали для Заходу означають те саме, що для нас Масляна - прощання із зимою та початок Великого передвеликоднього посту. "КАРНАВАЛ" в перекладі з італійської дослівно означає "прощавай, м’ясо".



Кельнсько-Боннський карнавал вважається одним із найдавніших у світі. Щоправда, спочатку жінкам заборонялося брати у ньому участь через дуже милу мотивацію - чоловіки через жінок не можуть повністю розслабитися і насолодитися святом! Так-так, ми, жінки, завжди вміли відволікти чоловіка від найприємнішого :).

Права жінок на карнавалі відродилися лише у 1978 році. Тоді їм офіційно було дозволено брати у ньому участь.

На Weiberfastnacht, у "бабський четвер", який цьогоріч припадає на 16 лютого, жінкам можна абсолютно ВСЕ!!! Цього дня об 11 годині 11 хвилині (символічно, що число "11" у німців - це число дурнів) переодягнені у карнавальні костюми жінки беруть усю без залишку владу у свої руки. Простіше кажучи, вони беруть "штурмом" офіси, ратуші, магазини і навіть скидають із крісел бургоміністрів!!! При цьому, жінки, які без упину біжать та кричать, відрізають ножицями галстуки і шнурівки з усіх чоловіків, що трапляються їм на шляху, вриваються без стуку в чоловічі туалети і не соромляться при цьому запрошувати переможених чоловіків на чашечку кави ;)) І жоден чоловік цього дня не має права відповісти жінці "НІ", інакше його засміють!!!))



Справжнє жіноче свято, коли жінкам ніхто не сміє відмовити. Воно може скласти конкуренцію святові 8 Березня, чи не так? :)

Заведено, що кожен поважаючий себе чоловік в цей день просто зобов’язаний з’явитися на людях у галстуку спеціально для того, аби якась жінка його обрізала, а якщо він прийде без нього, то це є ознакою дурного тону та снобізму, адже навіть німецькі високопосадовці, визнані педанти, розуміють такі жарти. Цей день також ще називають Днем краваткообрізання. Замість гасла дня цілком може бути фраза: "Ви ще у галстуку? Тоді ми йдемо до вас!" =)



Карнавал у Західній Німеччині – це суцільне божевілля усіх: і жінок, і чоловіків. Мабуть, чи не єдиний день у році, коли німців масово можна побачити напідпитку. Транспорт вщент заповнений, на дорогах суцільні корки, у кафе та магазинах – аншлаги.

Взяти участь у карнавалі – справа честі кожного німця. Від найменших до найстарших вони перевдягаються у різноманітні костюми квіточок, ведмедиків, фей, відьом, принцес тощо. Костюми можна побачити найрізноманітніші та найнеочікуваніші. А опинитися в цей день серед натовпу без карнавального вбрання – недопустимо. Ти будеш наче біла ворона, на яку всі ззиратимуться та тицятимуть пальцями. До речі, «бабський четвер» у німців землі Норд Райн-Вестфалія – державний вихідний, так само, як і «божевільний» понеділок Розенмонтаг. А ще нарікають, що це в українців багато невиправданих вихідних впродовж року! =)



Також у цей день, у «бабський четвер», вулицями Бонна, а саме районом BEUEL, традиційно проходитиме хода гільдій і караванів людей у карнавальних костюмах, так звана карнавальна хода. Інколи ця шеренга розтягується на 7 км. Це найкраще свято для дітей, адже з карнавального натовпу на них градом летять різноманітні солодощі, іграшки та сувеніри. Дехто навіть часто приносить з собою парасольку, адже якщо її перевернути, то так легше впіймати собі подарунки. До речі, «бабський четвер» - це старт у кількаденний марафон вуличного карнавалу, який закінчується у «божевільний» понеділок у Кельні, який цьогоріч припадає на 20 лютого.





На правах реклами