Ми у Facebook
24.02.2012, 17:14

Чому в одинадцятикласників немає підручників

20 лютого закінчилась реєстрація школярів на зовнішнє незалежне оцінювання. Але в 11-класників, яким власне і треба було готуватися до тестів, немає підручників. "Свідомо" з’ясувало, чому.
"Міністерство, мабуть, таким способом єднає серця школярів, щоб вони вчилися працювати по парах". 16-річна Люда сміється. У неї книги з алгебри і з української мови на двох — з однокласником. Люда каже: уроки або не вчить взагалі, або ходить до однокласника додому. "Самостійно готуватися нереально взагалі. Ні, можна шукати в Інтернеті, але туди рідко викладають щось для школярів".

У такий ситуації 316 тисяч цьогорічних випускників шкіл. Їм особливо не пощастило, бо без підручників ці самі діти вчилися і минулого року. Тоді уряд запізно дав гроші на друк підручників для 10-го класу. Тепер немає книг для одинадцятикласників. Чому їм знову не пощастило?

Гроші — 120 мільйонів гривень — уряд виділив вчасно — ще в лютому минулого року. Міністр освіти Дмитро Табачник цим навіть похвалився: "Гроші виділили на 3 місяці раніше, ніж торік. Ми вже можемо видавати аванси друкарям і починати працювати над друком. До вересня будемо мати 100% забезпечення".

А на прес-конференції на початку вересня вже констатував: "План по друку і доставці підручників виконано більше, ніж на 99%".

Це одразу викликало шквал сарказму у вчителів і учнів. В Інтернеті вони створювали групи і залишали гнівні послання міністру.

"Ага..... "на 100%"..... Наш класс учится на математическом профиле, а книг по алгебре все еще нет, хоть даже уже 1 семестр вот-вот кончится!!!! Ну и как вы предлагаете это понимать?" — пише 17-річний школяр Дмитро з Кіровограда.
Підручників справді немає досі, але при цьому міністр не брехав про виконання плану.

Як виконали план
Ми надіслали до Міносвіти запит — скільки підручників було випущено для цих дітей в 2010-му і скільки — у 2011-му.
Ось які цифри нам надали:



Тобто по дев’яти з десяти основних предметів для одинадцятикласників Міносвіти цьогоріч надрукувало майже вдвічі менше підручників, ніж минулого року, коли вони були у десятому класі. При цьому їхня кількість не змінилася — 316 тисяч!
Ми запитали у міністерства — а чому друк книжок натомість так скоротили?
"Минулого року підручниками для учнів 10 класу були забезпечені не тільки учні загальноосвітніх навчальних закладів, але також учні професійно-технічних навчальних закладів, інших міністерств і органів виконавчої влади, наприклад, навчальні заклади при установах кримінально-виконавчої системи, що надають повну загальну середню освіту, а також студенти вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації".

Це пояснення не витримує жодної критики. Навіть за офіційної статистикою Міносвіти, для 316 тисяч одинадцятикласників надрукували 224467 підручників з алгебри, стільки ж — з геометрії. Тобто Міносвіти само замовило підручників стільки, щоб їх на всіх не вистачило.

Хто на цьому заробить
Впродовж останнього року "Свідомо" викрило не одну схему, коли дії міністерства дозволяли робити десятки мільйонів гривень приватним видавництва. Тому ми ретельно розслідували, хто отримав 120 мільйонів за підручники для випускників.
Всього друком 124 назв підручників загальним тиражем 4891000 штук за державні гроші займалося 19 видавництв. Найбільше державне замовлення отримали традиційні друкарі підручників — державні "Освіта" та "Світ" і приватні "Ґенеза" і "Грамота".

Наступні за розміром замовлення дісталися видавництвам "Ранок", "Літера ЛТД" і "СИЦИЯ". Втрьох вони друкували шосту частину всіх підручників для 11-класників.
Перші два отримали замовлення по п’ять назв підручників кожне, "СИЦИЯ" — на шість, загальним тиражем 818000 штук.

Ми не випадково акцентуємо увагу на цих компаніях. З двома з них пов’язаний скандал з контрольними роботами для учнів 5-8 класів навесні 2011-го. Тоді Табачник несподівано наказав учням наприкінці навчального року писати незаплановані контрольні роботи. Завдання до цих контрольних він дав друкувати "Ранку", "Основі" і цій же "Літері ЛТД". Тоді видавництва отримали шанс заробити більше 100000000 гривень з кишень батьків за завдання, які Міносвіти мало б видати безкоштовно.

Видавництво "СИЦИЯ", теж з Харкова, у документах Міносвіти до 2011 року не фігурувало. Ми вирішило його перевірити.

Що дізналися? Належить воно Антоніні Нестеренко. Вона є колишнім керівником видавництва "Харківкнига", директором якої є її чоловік — Євген Нестеренко. "Харківкнига" входить в "Укрвидавполіграфію", яка з липня 2010-го року підпорядкована Міністерству освіти.

Що цікаво, саме цим трьом видавництвам — "Ранок", "Літера ЛТД" і "СИЦИЯ" — випало друкувати підручники, яких замовили значно менше за кількість учнів. Це підручники з астрономії, російської мови, економіки, художньої культури, технології.

У чому сенс? А ось у чому. Замовивши замало підручників, Міносвіти одночасно передало обраним видавництвам права самим додруковувати і продавати ці підручники. Тобто держава створила умови для бізнесу окремим компаніям. Оскільки підручників не вистачає, ціни на них при комерційному продажу значно вищі. Наприклад, підручник з астрономії чи фізики Міносвіти замовляло за 24 гривні. Через сайт "Ранку" ці ж книги можна купити за 45 гривень. На найбільшому книжковому ринку України Петрівка вони коштують вже 60-80 гривень.
Недитячий бізнес на дітях триває.






На правах реклами