Ми у Facebook
27.02.2012, 09:40

Від сьогодні на Рівненщині розпочався Великий піст

27 лютого у православних християн розпочався Великий піст, який готує до гідної зустрічі свята Воскресіння Христового (Пасхи). Він починається за сім тижнів до Великодня і складається з чотиридесятниці — сорока днів — і Страсної седмиці — тижня перед Пасхою.
— Великим являється цей піст як за суттю, так і за тривалістю. За тривалістю він вважається одним з найдовших серед усіх інших. А за суттю піст великий тому, що передує найважливішій події християн — Великодню, — пояснює настоятель студентсько-викладацького храму Преподобного Федора Острозького, професор Національного університету “Острозька академія” Василь Жуковський.

— Християнський піст має духовне підґрунтя, яке виявляється через молитву, через частіше відвідування храму, читання Біблії та обмеження в їжі. З самих початків, коли Бог створив людину, то першою була надана рослинна їжа, а вже пізніше людина почала вживати і тваринну. Тому церква закликає людей постувати, вчитися обмежувати себе та дисциплінувати своє тіло. Проте є така категорія, як старі, вагітні, хворі люди, які є слабкими. Якщо вони мають можливість, то можуть постити хоча б у середу й п’ятницю та у перший і останній тиждень посту.

Піст фізичний — це вправа на розвиток сили волі. Багато людей мають хибну думку, що піст — це утримання від певного виду їжі. Але це дуже обмежений та вузький погляд. Коли піст не має духовної основи, то це не піст, а це дієта. Основна мета постування людини базується не на спробах схуднути та гарно виглядати. Вона полягає у великій духовній та фізичній дисципліні, яка дає можливість людині вийти переможцем у боротьбі з дияволом.

У цей час православні обмежують себе у спогляданні різного виду видовищ (телебачення, кіно, театр, концерти). Люди повинні намагатися більше часу приділити душевному та сакральному, — додає отець Василь. — Християни під час посту частіше роздумують про жертву Ісуса Христа, про його страждання, а не про розваги.

Упродовж посту люди сповідаються та причащаються. Таким чином вони очищають від гріхів свою душу. А це як ніщо інше є необхідним для підготовки до великого свята Воскресіння Господнього.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ