Ми у Facebook
27.02.2012, 10:12

У Рівному СБУ не допустила проведення незаконного "освітянського" тендера

Управління СБУ Рівненщини, у взаємодії з місцевими державними установами, не допустили проведення тендерних процедур зі штучним формуванням умов визначення переможців торгів, що могло призвести до нанесення шкоди бюджету Рівного в особливо великих розмірах.
Зокрема, у листопаді-грудні 2011 року управління освіти Рівненського міськвиконкому розпочало проведення 20 тендерних процедур з визначення постачальників харчових продуктів дошкільним навчальним закладам Рівного за кошти місцевого бюджету та батьків, діти яких відвідують ДНЗ. Участь у відкритих торгах взяли 23 суб’єкти господарювання. При цьому, окремі учасники тендера долучили до своїх пропозицій документальні матеріали, що могли призвести до спотворення результатів бюджетних закупівель.

У Рівному в дитсадочки постачали їжу за завищеними цінами

З метою недопущення завдання збитків інтересам місцевої громади, дотримання вимог чинного законодавства у сфері закупівель товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти, за ініціативи міського голови Рівного Володимира Хомка, Управління СБУ провело відповідну перевірку.

До уваги суб’єктів підприємницької діяльності: план закупівель управління освіти на 2012 рік

За результатами встановлено, що учасники торгів порушили вимоги Закону України "Про захист економічної конкуренції". Так, окремі суб'єкти підприємництва долучили до тендерних пропозицій однакові документи, що свідчило про ознаки пов'язаності між учасниками торгів. Для підтвердження викладеного, УСБУ було направлене відповідне інформування до територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Крім цього, Управлінням СБУ виявлені факти недотримання вимог Закону України "Про здійснення державних закупівель" у частині визначення критеріїв оцінки пропозицій учасників тендерів. Зокрема, незважаючи на те, що основним критерієм оцінки при закупівлі за бюджетні кошти товарів, для яких існує постійно діючий ринок, згідно із Законом є ціна, до методики оцінки пропозицій учасників тендерів були включені такі додаткові критерії, як умови оплати і строк постачання товарів. Однак комітет з конкурсних торгів визнав переможцями тендерів учасників з найоптимальнішими додатковими показниками, зокрема, з більшими строками відтермінування бюджетних платежів за поставлений товар, а не з меншою вартістю продовольчих товарів.

З метою дотримання вимог чинного законодавства у сфері державних закупівель, Управління поінформувало про вищезазначені недоліки голову Рівненської міської ради Володимира Хомка. Як наслідок, управління освіти Рівненського міськвиконкому прийняло рішення про скасування проведених конкурсних торгів із загальною сумою очікуваної вартості закупівель у 20 млн 984 тис. грн, чим попереджено завдання шкоди місцевому бюджету.

У цілях недопущення в подальшому подібних недоліків при проведенні державними установами області закупівель харчових продуктів за бюджетні кошти, Управлінням СБУ направлені інформування голові Рівненської обласної державної адміністрації Василю Берташу. У результаті 20 лютого голова Рівненської ОДА підписав розпорядження щодо запобігання порушенням у процесі закупівель продуктів харчування за бюджетні кошти. Розпорядженням, зокрема, передбачено, що проведення закупівель за бюджетні кошти необхідно здійснювати за цінами, рівень яких не повинен перевищувати середніх цін на окремі продукти харчування згідно з даними Головного управління статистики Рівненської області.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Хто годує рівненських дітей капустою по 12 гривень?
Поки депутати роздавали землю, діти їли "золоту" капусту
Скандал із «золотою» капустою для рівненських шкіл набирає обертів





На правах реклами