Ми у Facebook
28.02.2012, 10:14

Чи повністю заборонять куріння новим законом у рівненських барах? [ОГЛЯД]

Кожен із нас, відвідуючи різні кафе та бари, стикався з ситуацією, що у приміщеннях дозволено палити. Тож тим, хто не палить, доводилося дихати тютюновим димом. Портал OGO.ua вирішив поцікавитись, чи палять у рівненських кафе та як реагує адміністрація закладів на можливу заборону паління.
Проблема тютюнопаління зараз є однією з найбільш актуальних у суспільстві, адже воно є причиною як багатьох захворювань, так і смертельних випадків. Поряд з усім світом проблему паління намагаються вирішити і в Україні. У Верховній Раді зареєстровано законопроект №9474, який пропонує повністю заборонити паління у місцях громадського харчування, на стадіонах та у закладах культури. Згідно з опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення організації Quirk Global Strategies, 84% українців підтримують прийняття такого закону.

Проте наразі законопроект ще не прийнятий, тому у деяких закладах палити забороняє адміністрація, а в інших відвідувачі продовжують страждати через тих, хто не вважає за потрібне вийти на вулицю, аби викурити цигарку.

Прогулявшись вихідними по закладах громадського харчування можна помітити таку картину, що у деяких кафе чи барах палити дозволяють, але у більшості паління заборонено.

Популярна серед рівнян піцерія "Сієста" раніше була таким закладом, де паління не було заборонене. Просто для курців та тих, хто не палить, були два окремі зали. Нині ситуація змінилася і бажаючим викурити цигарку доводиться виходити на двір.



- Раніше у нас й справді можна було палити, - повідомили в адміністрації піцерії "Сієста". - Проте пізніше було прийнято рішення про повну заборону паління. На кількості наших відвідувачів це ніяк не позначилось. Особисто я проти паління в громадських місцях і вважаю, що люди, що не палять, не повинні нюхати цигарковий дим.



Якщо піцерія — заклад, куди люди ходять як самі, так і з усією родиною, то пивний бар "Рівень" збирає переважно чоловічий контингент. Тут чоловіки спілкуються за келихом пива та цигаркою.



- У нас для тих, хто не палить, є окреме приміщення, - говорить директор ВАТ "Рівень" Мар'ян Года. - Правда, тут завжди менше людей, ніж там, де палити можна. Тут специфіка закладу така, що люди приходять не стільки поїсти, скільки поспілкуватись, випити пива й погомоніти. Я з розумінням ставлюся до тих, хто не палить, тому, якщо буде прийнято закон про заборону паління у таких місцях, ми будемо його дотримуватись.

Правда, як виявилося, не в усіх "чоловічих" закладах дозволено палити. У рівненському пабі "Бочка", наприклад, взагалі не палять, а тим, хто без цигарки не може, пропонують йти на вулицю.



- Я негативно ставлюся до паління й від першого дня відкриття пабу палити тут було заборонено, - розповідає власник "Рівненського пабу №1 "Бочка" Василь Гайдур. - Знаю, що є такий законопроект, який забороняє паління у громадських місцях, тому було б дуже добре, щоб його прийняли. Ви уявіть, якщо у заклад, де палять, прийде людина з астмою чи іншими проблемами з диханням. Взагалі потрібно заборонити палити у місцях, де збираються люди — зупинках, ринках, стадіонах. А дозволити лише в спеціальних місцях.

Пересічні рівняни також підтримують введення у дію такого закону.

- До паління ставлюся негативно, і тільки за заборону куріння у громадських місцях, - говорить рівнянка Оксана. - По кафе особливо не ходжу, а там де буваю, не палять. На жаль, дуже багато палять у більярдних, де я буваю часто.

- Я підтримую заборону паління, - розповідає рівнянин Олексій. - Не раз доводилось чути, як люди у кафе скаржаться на те, що усередині накурено. Вважаю, що ті, хто палить, мають знаходитись окремо від тих, хто не палить. До того ж у приміщенні має бути витяжка, щоб цигарковий дим не заважав їсти.





На правах реклами