Ми у Facebook
28.02.2012, 15:31

На Рівненщині визначили найкращих в Україні вчителів християнської етики

Близько трьох десятків вчителів з усієї України - від Львівщини до Донбасу - взяли участь у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі "Вчитель року з предметів духовно-морального спрямування", який відбувся 24-25 лютого у Національному університеті "Острозька академія".
- До участі у конкурсі ми запросили вчителів, які викладають у школах різних регіонів України такі предмети як «Етика», «Основи християнської етики», «Християнська етика в українській культурі», «Етика: духовні засади», «Людина і світ», «Людина і суспільство”, - розповідає організатор конкурсу, декан гуманітарного факультету НаУ “Острозька академія”, доктор педагогічних наук, настоятель студентсько-викладацького храму преподобного Федора Острозького Василь Жуковський. - У такий спосіб прагнемо не лише привернути увагу громадськості до необхідності викладання предметів духовно-морального спрямування, а й сприяти професійному становленню вчителів, які цим займаються, створити для них сприятливі умови для обміну цікавим та корисним досвідом роботи з дітьми.

Відтак, слово "фестиваль" у назві конкурсу - невипадкове: для організаторів було важливо, аби всі учасники конкурсу взаємно збагатились педагогічними напрацюваннями один одного, і при цьому кожен відчував себе переможцем.

Організатор конкурсу "Вчитель року" Василь Жуковський духовним вихованням молоді займається з часу відродження Острозької академії. Позаторік презентував першу в Україні загальнодержавну програму з основ християнської етики для учнів 1-11 класів, яка отримала гриф Міністерства освіти. Нині в Україні - 21 тисяча шкіл, де вивчають цей предмет. Щоправда, належить він до факультативних. Та попри це, значення основ християнської етики для виховання учнів важко переоцінити, переконаний Василь Жуковський.



- Вчитель християнської етики в певних ситуаціях виступає для учнів і батьком, і священиком, і психологом, і старшим другом, - говорить Василь Жуковський.

Студентка четвертого курсу спеціальності "Релігієзнавство" Ольга Данилюк про специфіку роботи вчителя християнської етики знає з власного досвіду. Одна з найуспішніших студенток академії, вона не лише допомагала в організації конкурсу та брала участь у розробці його завдань, а й викладала предмет під час педагогічної практики у Рівненській гуманітарній гімназії.

- Дітям дуже потрібне спілкування, і під час уроків ми насамперед спілкувалися про ті проблеми, які найбільше хвилюють учнів у їхньому віці, - каже Ольга Данилюк.



На спілкування з учнями про їхні реальні проблеми націлені й доробки вчителів-конкурсантів. Загалом же під час конкурсу вони складали тест на знання Святого Письма, брали участь у дебатах і презентували власні уроки. Завдання для дебатів були найрізноманітнішими: вчителям, приміром пропонували відповісти, що вони сказали б восьмикласниці, яка надмірно використовує косметику та фарбує волося у неприродні кольори. Або ж підібрати слова для розмови зі старшокласницею, яка вступила у "дорослі" взаємини з чоловіком, який набагато старший за неї...



- Проведення таких конкурсів - це не просто важливе, а архіважливе питання для України, - переконаний ректор Національного університету "Острозька академія" Ігор Пасічник. - В Україні багато науково-дослідних інститутів з педагогіки та психології, але жоден із них так і не спромігся розробити чітко концепції морального виховання підростаючого покоління. І не розроблять, допоки не усвідомлять, що в основі такого виховання мають лежати українська національна ідея і християнська мораль. Україна сьогодні тримається завдяки таким вчителям-ентузіастам як учасники цього конкурсу. Важко переоцінити внесок у виховання молоді на засадах християнських цінностей організатора конкурсу Василя Жуковського - це унікальна людина, і я дякую Богу за те, що дав мені можливість з нею працювати.





- Поки Ігор Пасічник керує Острозькою академією, поки я маю можливість йому допомагати - Острозька академія завжди проводитиме подібні конкурси, видаватиме відповідні підручники, поширюватиме по Україні духовно-моральні цінності на основі християнського віровчення, - наголосив Василь Жуковський.

В Острозькій академії презентували посібник із християнської етики

За висновком журі, перемогу в конкурсі "Учитель року з предметів духовно-морального спрямування" здобула Олена Коваль, яка працює у ЗОШ №28 м.Тернопіль. Друге місце - в Алли Кириченко з м.Южне Одеської області (авторська школа М.П.Гузика). Третє місце розділили Ганна Клименко з ЗОШ №28 м.Житомир та Любов Баранова із ЗОШ №1 смт. Чечельник на Вінничині.









А вже невдовзі академія прийматиме новий конкурс духовно-морального спрямування: наприкінці березня до Острога з'їдуться учні з усієї України на також традиційний конкурс "Юні знавці Біблії".





На правах реклами