Ми у Facebook
02.03.2012, 14:03

Чого очікують від виборів у Росії та після них?

У неділю, 4 березня, Володимир Путін готується втретє стати президентом Росії. Конкуренцію йому на виборах складуть мільярдер Михайло Прохоров, комуніст Геннадій Зюганов, ексцентричний лідер ЛДПР Володимир Жириновський і лідер "Справедливої Росії" Сергій Миронов.
Хоча насправді і прихильники, і опоненти чинного російського прем'єра розуміють, що ніхто з його опонентів реально скласти йому конкуренцію не зможе.

Тим не менше, інтерес до цих виборів з боку громадськості - як російської, так і світової - вкрай високий. Всі з цікавістю спостерігають за тим, чи зможе Путін "зберегти обличчя" у нинішній непростій ситуації, адже зовсім нещодавно в Росії відбулись безпрецендентні акції протесту, які сколихнули країну після масштабних фальсифікацій та застосування потужного адмінресурсу на користь путінської "Єдиної Росії" на парламентських виборах. Опозиція неодноразово повторювала, що ці акції були лише "репетицією" до виборів президента. Тож за Росією у неділю спостерігатиме весь світ, тому будь-який необдуманий крок Путіна може коштувати йому дуже дорого.

Опитані експерти не беруться прогнозувати розвиток подій після оголошення результатів виборів. Вони переконані: очікувати можна всього, чого завгодно – від повної тиші до масштабних протестів з подальшими арештами і "закручуванням гайок".

Єдине, в чому не сумнівається ніхто, так це в беззаперечній перемозі діючого прем'єр-міністра, причому в першому ж турі. Хіба що станеться щось надзвичайне і неконтрольоване.

До виборчої кампанії Путін підійшов вкрай серйозно і витратив на неї найбільше грошей серед усіх кандидатів, включаючи мільярдера Михайла Прохорова – 369 мільйонів рублів.

У тому, що Путін переможе на виборах, не сумнівається ніхто. Невелика інтрига полягає лише у тому, чи вдасться йому це зробити у першому турі. З усіх соціологічних контор лише за даними незалежного російського проекту "Открытое мнение" Путін у першому турі набере менше половини голосів – 48%. Інші соціологічні служби віддають йому від 60 до 66% голосів виборців.

Ще однією інтригою експерти вважають те, хто ж переможе у боротьбі за третє місце, адже, згідно з даними соціологів, рейтинг Володимира Жириновського та Михайла Прохорова практично однаковий – 7-8%. Фесенко схиляється до того, що це буде все ж таки російський мільярдер, а не лідер ЛДПР, тому що у першого краща динаміка з накопиченням прихильників.

А от що буде після виборів, експерти прогнозувати не беруться.

Глава Дослідницького інституту державної політики в Москві Тетяна Макарова зазначає, що грудневі мітинги показали - народ не хоче жити далі в такій системі. Однак опозиція, за словами експерта, має багато центрів сили, тому не змогла створити нормальну координацію між собою.

Експерти переконані, що повернення Путіна навряд чи щось змінить у стосунках Росії з Україною.

За матеріалами ТСН.ua





На правах реклами