Ми у Facebook
06.03.2012, 14:18

Влада Рівненщини приховує суспільно важливу інформацію під грифом “Для службового користування”

Факти таких порушень виявили представники Громадянської мережі "Опора", у ході реалізації проекту "Влада через призму інформації" у шести районах Рівненської області. Наприклад, до переліку відомостей службової інформації Рівненської обласної ради було внесено номерні знаки автомобілів керівництва.
Представники Громадянської мережі "Опора" дослідили використання в організації роботи органів влади переліку відомостей, які містять службову інформацію і яким надається гриф "Для службового користування". Перевірку провели у Гощанському, Дубенському, Острозькому, Здолбунівському, Сарненському та Рівненському районах.

- Згідно із законодавством обмежений доступ може мати конфіденційна, таємна та службова інформація, - пояснив представник Громадянської мережі "Опора" Роман Мартин. - Органи влади самі складають перелік відомостей службової інформації, до якого може бути присвоєно гриф "для службового користування".

За словами Романа Мартина, варто зважати на те, що інформація у кожному документі цього переліку повинна відповідати трьом вимогам, зазначеним у п.2 ст.6 Закону України "Про доступ до публічної інформації". Якщо вона не відповідає хоч одному з пунктів, доступ до неї не може бути обмеженим.

- Як виявилося, в більшості випадків до даного переліку була включена конфіденційна та таємна інформація, хоча ці дані мають бути розділені, - зазначив керівник проекту "Влада через призму інформації" Андрій Токарський. - Така ситуація зокрема виявилась у Рівненській ОДА та Рівненській обласній раді. В облраді до переліку включили навіть інформацію про номерні знаки автомобілів її керівників, яка не може бути обмеженою.

За словами Андрія Токарського, в абсолютній більшості випадків перелік складено з порушенням закону та перевищенням вимог щодо обмеження доступу до службової інформації. Значна частина переліків закінчується словами "інші відомості" або "примітки", що створює передумови для безпідставного обмеження доступу до інформації у майбутньому. Цікаво, що у Дубенській РДА до переліку відомостей службової інформації увійшло навіть саме розпорядження про затвердження даного переліку.

Як зазначили представники ГМ "Опора", вони надішлють рекомендації щодо усунення даних порушень в усі органи місцевої влади. У випадку, якщо порушення не будуть виправлені, "Опора" звертатиметься до прокуратури та суду.

ІНШІ СТАТТІ ДО ТЕМИ:
На Рівненщині ОПОРА продовжує слідкувати за відкритістю влади
Які доходи у керівників Рівненщини?
У Рівному оцінили ефективність міського голови





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ