Ми у Facebook
15.03.2012, 09:55

Рівненським авторам пропонують писати електронні книги

Наше життя стрімко змінюється відповідно до вимог сучасності. Школи пропонують нам новітні засоби навчання, лікарні - сучасне медичне обладнання. А що готові запропонувати теперішнім користувачам бібліотеки? І які зміни їм необхідні, аби люди сприймали їх не як пережиток минулого, а як сучасні культурно-інформаційні центри.
На ці та інші запитання повинні дати відповідь загальнообласні громадські обговорення "Якою має бути бібліотека нашої громади?" Старт обговорень оголосили на прес-конференції, що відбулась у приміщенні Рівненської державної обласної бібліотеки.

Нині бібліотеки Рівненщини мають чимало проблем. Це й застаріла матеріально-технічна база, відсутність належного опалення у багатьох сільських бібліотеках та незадовільний рівень комплектування книжкових фондів. Також відчутною проблемою є недостатня поінформованість населення про діяльність та сучасні послуги бібліотек.

- Ми хочемо дізнатися думку громади про бібліотеку і якою вона має бути, - зазначила директор Рівненської державної обласної бібліотеки, голова Рівненського обласного відділення Української Бібліотечної Асоціації Валентина Ярощук. - Саме місцева громада повинна визначати пріоритети у роботі бібліотечної галузі. Головне, щоб ця ініціатива йшла не згори, а саме з місця, де має вирішуватись проблема.



За словами Валентини Ярощук, це може бути, наприклад, побажання покращення книжкового фонду, облаштування ігрової кімнати для дітей, облаштування літньої тераси, де можна проводити заходи влітку чи організація Wi-Fi доступу до мережі інтернет. Також це можуть бути пропозиції з приводу ремонту, заміни вікон, облаштування вбиральні і таке інше.

Свою думку щодо реформування бібліотек висловив і Олексій Губанов.
- Цей проект потрібен щоб підвищити ефективність бібліотечної системи і для переформатування роботи бібліотек щодо сучасних умов, - говорить заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій Губанов. - Бо ті функції, що були притаманні бібліотеці 20 років тому, зараз змінюються. І ці зміни на першому етапі навіть не потребують додаткового фінансування.



За словами Олексія Губанова, досить актуальним на сьогодні є питання місцевого книговидавництва та необхідності переходу на видання літератури не у друкованому, а в електронному форматі.

- На сьогоднішній день книговидання на паперових носіях — це примха авторів та видавців, які б хотіли заробити кошти, - відзначає Олексій Губанов. - Бо книгу можна продати. Якщо книга існує в електронному вигляді, то з точки зору масового доступу, для чого її видавати? Але маса літератури, яка мала б мати широке вживання, видається, наприклад, тисячним накладом. Це нонсенс. А якщо взяти екологічний аспект? Це ж скільки лісів потрібно зрубати, щоб надрукувати черговий наклад книг?!

Аби уникнути такої ситуації, Олексій Губанов висловив думку, що краще платити авторам гроші за написання книги, а тоді розміщувати її в електронному форматі у вільному доступі на сайті бібліотеки.

Громадські обговорення триватимуть на Рівненщині до вересня.





На правах реклами